Zajednički projekt

Šešum: Očekujem da će stećci biti uvršteni na Listu svjetske baštine UNESCO-a

Kultura / Flash | 05. 12. 2015. u 11:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Očekujem da će, kako stvari sada stoje, stećci biti uvršteni na Listu svjetske baštine UNESCO-a i ne vidim neke zapreke na tom putu. Njihov značaj jest što je to jedinstven fenomen specifičan za ovo područje, prvenstveno za BiH gdje se nalazi najveći broj tih srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika'', ocijenio je u intervjuu za Fenu šef Ureda UNESCO-a za BiH Siniša Šešum.

Podsjeća da je zajednički projekt četiriju zemalja - Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH nakon pet godina završen, a Nominacijski file predan u UNESCO.

Kao netko iz BiH, navodi, velika mu je želja da stećci uđu na UNESCO-ovu Listu, naglašavajući pritom da ni u kom slučaju ne trebamo biti demoralizirani bilo kakvom odlukom u ljeto sljedeće godine - nadati se da će ona biti pozitivna, ali i ako Nominacijski file bude vraćen na doradu “to neće biti kraj svijeta”.

Pojašnjava da je odluka ulaska u projekt četiriju zemalja temeljena na povećanju šansi za upis. U ovom trenutku više od 1.000 dobara već je upisano na Listu svjetske baštine, te zahtjevi pojedinačnih zemalja puno teže prolaze nego ranije. Odbor za svjetsku baštinu zbog toga ohrabruje zajedničke nominacije.

 Predloženo je za upis 30 nekropola, od toga 22 iz BiH, po tri iz Crne Gore i Srbije te dvije iz Hrvatske. Naslov nominacije je “Stećci - srednjovjekovni nadgrobni spomenici”.

Kopirati
Drag cursor here to close