Kod Tita u gostima

Sestra kapetana Mikule Malog: Tito je zbog nas postrojio mornaricu

Kultura / Flash | 07. 12. 2014. u 10:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatica Rakuljić je rođena sestra Frane Tomaša poznatijeg kao čuveni kapetan Mikula Mali.

Frane je umro 2007. godine, a njegov lik 12-godišnjaka u razdoblju fašističke okupacije Dalmacije u čuvenom filmu i TV seriji Obrada Gluščevića “Kapetan Mikula Mali” utjelovio je 1974. godine Tonči Vidan.

U filmskoj verziji ratnih događaja Mikula i njegov djed brodom prebacuju izbjeglice iz Dalmacije na oslobođeni Vis, a u stvarnosti je to radio Hrvatičin otac Ivan Tomaš sa svoja dva sina, Franom i Tomislavom. Kod Paklenih otoka Nijemci su potopili brod i s njim oca, piše Slobodna Dalmacija.

''Braća su poslin pričala kako in je ranjeni otac reka: “Dico, mene više nema, a vi se spašavajte.” Oni su lutali po Paklenima, skrivali se danju po stablima da ih Nijemci ne uvate, a noću se zavlačili po grmlju. Jedno jutro su čuli pivce u daljini, našli su kuću i ljude koji su ih spasili. Posli su išli u El Shatt... A mater, sestra i ja misecima nismo imali pojma jesu li živi. Kad je rat završija, brod je izvađen'', kazala je Hrvatica.

Na pitanje je li za vađenje broda bio zaslužan Tito, Hrvatica je odgovorila: ''Ma kakvi Tito! Nije on, nego pokojna mater. Ona je jadna obilazila općinu i molila jer je tila pokopat muža, a znala je i da bi sinovi od broda mogli živit. Bila je glad i nevolja, a s brodon smo baren mogli vršu bacit. Njime se prije rata prevozija salbun od Dubrovnika do Zadra. Materi su govorili da nema ništa od toga broda, a ona je bila uporna. Onda su joj dali “Veloga Jožu” i s pedeset metri dubine su ga izvukli. A u njemu je otac bija ka balzamiran.

Tito je, istina, naredija da se brod obnovi o trošku države u škveru i sićan se kako su priredili pravi doček u Lori. Cila Jugoslavenska ratna mornarica je bila stala u počasni vod. Bili smo mater Milka, sestra mi Lenka, ja i braća. Jedan put su nas zvali i na “Galeba”, ajme kako su nas lipo ugostili. Braću su generali pod ruku vodili'', rekla je Hrvatica za Slobodnu Dalmaciju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close