Skulptura od stakla

Rodna kuća Ive Andrića bogatija za nesvakidašnji eksponat

"Ja sam u ovoj kući bio prije 30-ak godina i sve i izgleda puno manje. Oduševljen sam s idejom da napravim portret Ive Andrića i čitavo vrijeme sam imao strahopoštovanje na koji način prikazati jednog tako velikog umjetnika.''
Kultura / Flash | 23. 11. 2021. u 19:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Rodna kuća Ive Andrića dobila skulpturu nobelovca od stakla

Zavičajni muzej Rodna kuća Ive Andrića u Travniku i tamošnji lokal Exponto u utorak su dobili jedan neobičan i jako vrijedan eksponat.

Naime, akademski kipar iz Zagreba Petar Dolić, podrijetlom Travničanin, izradio je neobičnu skulpturu nobelovca od stakla koja će od danas biti izložena u prostorijama Exponta.

Umjetnik koji ju je izradio kaže kako je imao veliko strahopoštovanje prilikom rada na skulpturi.

"Ja sam u ovoj kući bio prije 30-ak godina i sve i izgleda puno manje. Oduševljen sam s idejom da napravim portret Ive Andrića i čitavo vrijeme sam imao strahopoštovanje na koji način prikazati jednog tako velikog umjetnika. Pogotovo zato što sam rođen u Travniku. U biti, kad sam razmišljao o tome kako bih ga prikazao, nisam mogao da se ne skoncentriram na izvor Plave vode i Andrića gdje je krenuo s pisanjem Travničke kronike", rekao je Dolić.

Video: Skulptura od stakla

Snježana Kopruner, vlasnica Exponta, ocijenila je kako je riječ o zanimljivom eksponatu.

"To je jedna velika pomoć za nas, da kuću Ive Andrića i ovaj prostor koji je zamišljen kao dio kulturnih događanja, obogatimo ovako jednim vrijednim umjetničkim djelom", kazala je Kopruner.

Kopirati
Drag cursor here to close