Bliži se 70. obljetnica

Ravnatelj Arhiva HNŽ posjetio Državni arhiv u Zadru: Razgovori o suradnji i jubileju

Ravnatelj Kadribegović podsjetio je kako sljedeće godine Arhiv slavi sedamdesetu godišnjicu djelovanja uputivši poziv Državnom arhivu u Zadru.
Kultura / Flash | 17. 05. 2023. u 14:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Arhiva Hercegovačko-neretvanske županije Amir Kadribegović posjetio je Državni arhiv u Zadru gdje se susreo s direktorom dr.sc. Antom Gverićem.

Tijekom sastanka razmotrene su mogućnosti osnaživanja stručne suradnje u arhivskoj djelatnosti posebno vezano uz činjenicu kako dva arhiva od ranije imaju potpisanu Deklaraciju o suradnji.

Nakon predstavljanja aktuelnosti vezane za rad Arhiva HNŽ ravnatelj Kadribegović podsjetio je kako sljedeće godine Arhiv slavi sedamdesetu godišnjicu djelovanja uputivši poziv Državnom arhivu u Zadru za sudjelovanje u programu obilježavanja tog značajnog jubileja.

"Arhiv HNŽ suočen je s brojnim izazovima kako u infrastrukturnom, tako i u stručnom smislu. Kada govorimo o infrastrukturi prioritrno mislim na potrebu rekonstruiranja zgrade u kojoj je Arhiv smješten te uređenje čitaonice. Također, pred nama su suvremeni arhivistički stručni izazovi, kao što je digitalizacija arhivske građe u čemu Državni arhiv u Zadru ima bogato iskustvo. Zbog toga su nam iskustva koji stručnjaci u zadarskom arhivu imaju od izuzetnog značaja", kazao je ravnatelj Kadribegović.

Direktor Gverić predstavio je najznačajnije projekte zadarskog arhiva, izdvojivši digitaliziranje matičnih knjiga te izrazio spremnost za nastavak suradnje na projektima od obostranog interesa.

Nakon sastanka, organiziran je obilazak prostorija Državnog arhiva u Zadru u kojem se čuva, štiti i restaurira izuzetno vrijedna arhivska građa.

Kopirati
Drag cursor here to close