Trojstvo Andreja Rubljova

Putin predaje povijesnu ikonu Andreja Rubljova Ruskoj pravoslavnoj crkvi

Za Trojstvo Andreja Rubljova, jednu od najsvetijih i umjetnički najvažnijih ruskih ikona, smatra se da je naslikana u čast sv. Sergija Radonješkog u Sergijevom Posadu, blizu Moskve.
Kultura / Flash | 16. 05. 2023. u 16:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je predati povijesnu ikonu Trojstvo Andreja Rubljova Ruskoj pravoslavnoj crkvi zbog njezine važnosti za vjernike, rekao je glasnogovornik Kremlja, prenosi Hina.

Ikone su stilizirane, često pozlaćene vjerske slike koje se u istočnim pravoslavnim crkvama smatraju svetima.

 

Za Trojstvo Andreja Rubljova, jednu od najsvetijih i umjetnički najvažnijih ruskih ikona, smatra se da je naslikana u čast sv. Sergija Radonješkog u Sergijevom Posadu, blizu Moskve.

Prikazuje tri anđela koji su posjetili Abrahama kod hrasta Mamre u Knjizi Postanka, prvoj u Bibliji.

Ikona nekoliko puta premještana

Ikona je nekoliko puta premještana tijekom razdoblja unutarnjih sukoba.

Godine 1929. vlasti službeno ateističkog komunističkog Sovjetskog Saveza postavile su je u moskovsku galeriju Tretjakov. 

 

"Mogli smo samo sanjati da će ovaj sveti predmet biti vraćen Crkvi, kako bi se naš narod mogao moliti", rekao je Kiril u obraćanju vladajućem Sv. sinodu Crkve, izražavajući svoju "najdublju zahvalnost" Putinu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima: "Ovo se tiče velikog broja vjernika u našoj zemlji, za koje je ovo vrlo važna svetinja. Za ove, naše vjernike, naravno, skrivanje u muzeju ne ispunjava njihovu želju", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close