Legendarni cinik

Prvi strip o mačku Garfieldu objavljen je prije 45 godina

Jima Davis je zaključio da ako ljubitelji pasa vole čitati stripove o psima, da bi i brojni ljubitelji mačaka uživali u stripu u kojem bi nastupao mačak. Tako je nastala ideja za Garfielda.
Kultura / Flash | 19. 06. 2023. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Cartoon Brew / Legendarni crtani lik Garfield

Na današnji dan prije 45 godina, 19. lipnja 1978. izašao je prvi strip o mačku Garfieldu, istovremeno u 41 novinama diljem SAD-a.

Kreator i autor stripa je proslavljeni Jim Davis koji je mačka nazvao po svom djedu Jamesu A. Garfieldu Davisu. Taj djed dobio je ime po američkom predsjedniku Jamesu Garfieldu, koji je ubijen u atentatu 1881. godine.

Jim Davis je odrastao na farmi, a kasnije je postao crtač stripova.

Prvo je počeo raditi strip u kojem je glavni lik bila jedna buba, no ustvrdio je da se čitatelji ne mogu poistovjetiti s bubama. Primijetio je da u SAD-u postoji mnogo stripova o psima, a nijedan o mačkama.

Zaključio je da ako ljubitelji pasa vole čitati stripove o psima, da bi i brojni ljubitelji mačaka uživali u stripu u kojem bi nastupao mačak. Tako je nastala ideja za Garfielda.

Video: Garfield i Prijatelji - Binki je opet dobio otkaz 

Garfieldov vlasnik u stripu zove se Jon Arbuckle, i uvelike je oblikovan po uzoru na samog Davisa, primjerice po zanimanju je također crtač stripova i odrastao je na farmi.

Mačak Garfield i njegov vlasnik Jon žive u gradu Muncie u Indiani, baš kao i autor stripa Jim Davis.

U proteklih 30-ak godina popularnost Garfielda je toliko narasla, da je ušao u Guinessovu knjigu rekorda kao najobjavljivaniji strip na svijetu. Objavljuje se u tisućama novina širom svijeta i čita ga stotine milijuna čitatelja.

Godišnje se proda između 750 milijuna i milijardu dolara robe vezane uz Garfieldov lik (filmovi, igračke, knjige, videoigre i mnogi drugi).

Internetska adresa gmail.com, danas jedna od najpoznatijih na svijetu, prvotno je bila u upotrebi stranice Garfield.com, ali ju je kasnije otkupio Google.

Video: Garfield and Friends.

Likovi u Garfieldu

Garfield - debeli narančasti mačak. Lijen je i sebičan. Obično se dosađuje, jede ili spava. Živi s vlasnikom Jonom i psom Odiem. Omiljeno jelo su mu lazanje. Voli čačkati zube Jonovom paprati nakon jela,na što Jon pobijesni. Također jako voli svog plišanog medvjedića Pucka.

Mrzi ponedjeljke zbog njegove neprestane loše sreće (na taj dan). Ima curu Arlene koju nikad ne uspijeva impresionirati. Mrzi pauke, iako zna pričati s njima.

Odie - pas (žuti bigl s dugačkim, smeđim ušima), koji čini protutežu Garfieldu. Najčešće hoda na četiri noge i ima otvorena usta iz kojih izlazi veliki, crveni jezik. Često slini i dahće. Njegova najdraža igračka je loptica sa zvoncem.

Garfield ga toliko često šutira da mu je to već postala rutina. Odie se smatra glupim, iako u nekoliko stripova pokazuje da je pametniji nego što izgleda.

Jonathan Q. "Jon" Arbuckle - Garfieldov vlasnik. U stripu se pojavio na isti dan kad i Garfield. Jona se često opisuje kao "šmokljana" zbog njegove nespretnosti i pretjeranog entuzijazma (zbog čarapa, na primjer).

Voli ići na pecanje (ulov mu je veoma sitan) i voditi Garfielda sa sobom te svirati gitaru ili harmoniku. 

Ostali likovi: Ellen, gđa Feeny, Nermal, Arlene, Dr. Elizabeth "Liz" Wilson , Irma , Lyman, Herman (poštar), Pucko...

Kopirati
Drag cursor here to close