Stan Lee

Prije 100 godina rođen je vjerojatno najpoznatiji tvorac stripova ikad

Dok je tražio dobrotu u svijetu stvorio je Spider-Mana, Hulka, Doctor Strangea, Fantastic Four, Daredevila, X-Mena i mnoge druge plemenite junake.
Kultura / Flash | 28. 12. 2022. u 01:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stan Lee, vjerojatno najpoznatiji tvorac stripova koji je ikada postojao, rođen je prije točno 100 godina, 28. prosinca 1922. u New Yorku, kao dijete židovskih emigranata porijeklom iz Rumunjske.

Spider-Man, Iron Man, X-Men, Daredevil, Hulk, The Avengers i Fantastic Four samo su neki od brojnih strip superjunaka koje je Stan Lee osmislio (samostalno ili s kreativnim partnerima) radeći za Marvel Comics. A zahvaljujući brojnim cameo ulogama u Marvelovim filmovima bio je – i još uvijek je, čak i nakon smrti – glas i lice stripova u popularnoj kulturi.

Težak početak i djetinjstvo u doba Velike depresije, nije obeshrabrilo Stanleyja Martina Liebera, kako mu je bilo pravo ime, da uspije u onom što želi.

Po završetku srednje škole, sa samo 16 godina, Stan dobiva posao u kompaniji Timely Publications, koja kasnije pokreće svoj strip časopis Marvel Comics.

Nitko nije očekivao od mladića koji je punio bočice s tintom i kuhao kavu crtačima stripova da će odigrati ključnu ulogu u svijetu superjunaka, koji se tada još smatrao 'neozbiljnim poslom'. Nitko, osim Joan.

Kako je i sam Stan potvrdio supruga mu je bila glavna inspiracija za rad, a čini se da mu je njezina podrška dala snagu i da riskira.

Dok se Stan borio s mišlju hoće li dati otkaz u kompaniji Timely Publications, supruga mu je rekla da pokuša nešto drugačije. Najgore što mu se može dogoditi je da dobije otkaz, a njega je i ovako i onako planirao dati.

Odlučivši riskirati Stan Lee kreira prvu skupinu super junaka zajedno s crtačem Jackom Kirbyjem - 'Fantastičnu četvorku'. Samostalni debitantski tekst bio je 'Kapetan Amerika sprječava osvetu izdajnika' u trećem nastavku stripa objavljenom 1941. godine, nakon čega u potpunosti počinje koristiti pseudonim Stan Lee.

Video: Stan Lee: Tvorac superjunaka koji su očarali milijune

Tko je bila žena iza najmoćnijeg čovjeka stripa?

Joan Boocock bila je model 40-ih godina prošlog stoljeća kada je upoznala Stana. Ona je tada bila u braku, ali ni ta činjenica nije stala između zaljubljenog para.

Naime, Stan je kao mladić nacrtao svoju savršenu djevojku koja je tada bila tek plod njegov mašte, sve do trenutka kada je upoznao svoju buduću suprugu.

"Kad sam ju pogledao, shvatio sam da je to djevojka koju sam crtao cijelog svog života", opisao je Lee prvi susret sa svojom suprugom. Kemija između dvoje ljubavnika bila je toliko jaka da je ona preselila u Nevadu ne bi li se vrlo brzo razvela.

Nije prošlo ni sat vremena od poništenja prvog braka, a Joan je već obećala vječnu ljubav Stanu s kojim je ostala gotovo sedam desetljeća. Par je dobio kćer Joan Celiu te Jan Lee koja je preminula kada joj je bilo samo tri dana.

Jane je bila njegova ljubav, podrška i životni suputnik te se teško nosio s njezinim gubitkom nakon što je preminula u srpnju 2016. godine od posljedica moždanog udara.

Stan je bio vizionar, romantičar... Čovjek koji je stvarao likove s ljudskim slabostima, koji čine pogreške, ali na kraju dana spašavaju svijet svojom požrtvovnošću.

Video: Top 10 Iconic Stan Lee Cameos

Protiv mržnje i netrpeljivosti

Stan je bio veliki protivnik rasizma, socijalne nepravde, diskriminacije i predrasuda, a to je često isticao i u svojoj kolumni 'Stan's Soapbox' između 1965. i 2001. U kolumni iz 1968. legenda stripa napisala je moćan esej o mržnji i rasizmu koji su trulež ovog društva.

Onda, baš kao i danas, znao je što je bolest svijeta ali i koje su prave vrijednosti koje svatko od nas ima u sebi.

Nije shvaćao kako ljudi mogu mrziti one koji su drugačiji bilo po boji kože, po religiji...

"Iako svatko ima pravo da mu se ne sviđa druga osoba, skroz je iracionalno i ludo osuđivati cijelu rasu, religiju... Prije ili kasnije morat ćemo napuniti svoja srca tolerancijom jer jedino tada ćemo zaista biti vrijedni koncepta da je čovjek napravljen na sliku Boga, onog Boga koji nas sve zove svojom djecom", pisao je 60-ih Lee.

"Ne imati različite rase i nacije u stripovima, potpuno je suludo jer svijet je različit i što ih više uključimo što prije, to bolje", rekao je Lee nedugo prije svoje smrti.

Dok je tražio dobrotu u svijetu stvorio je Spider-Mana, Hulka, Doctor Strangea, Fantastic Four, Daredevila, X-Mena i mnoge druge plemenite junake.

Video: Every Stan Lee Cameo Ever (1989-2018)

Stvorio temelje za Marvelove milijarde

Nakon što je Stan Lee preminuo 12. studenoga 2018. u Los Angelesu, iza njega ostala je kompanija Marvel, na krovu svijeta.

Stripove ne samo da je iz opskurnosti izveo u mainstream i pretvorio u kulturološki fenomen nego je Marvel, čiji je šef do smrti bio, na njegovim likovima konačno kapitalizirao svoju vrijednost okrećući milijarde na filmskim adaptacijama.

Samo njihovih 20 filmova u posljednjih desetak godina u svjetskim kinima zaradilo je gotovo 20 milijardi dolara i potpuno promijenilo način na koji se suvremeni blockbusteri planiraju, snimaju, distribuiraju i povezuju u jednu veliku priču.

U zlatno doba Marvel je zbog njega prodavao 50 milijuna stripova godišnje, 1972. Lee je postao šef kompanije, a legenda kaže da je u to vrijeme, punih deset godina u komadu, pisao po jedan strip svakog dana. Njegova era u Marvelu puna je i kontroverzi, svađi oko novca, ljubomore na mlađe autore, svađa oko autorstva.

Ali, nikad nije zadržao autorska prava nad svojim likovima, pa kad je Marvel 2009. za 2,4 milijarde dolara prodan Disneyju, Stan nije vidio ni centa.

Neposredno pred smrt je u videoporuci rekao: "Mislim na vas, moji fanovi, najbolji ste na svijetu".

Stvarajući superjunake koji nikad neće umrijeti, Stan Lee je i sam postao besmrtan.

Video: Marvel Stars React To Stan Lee's Death
Kopirati
Drag cursor here to close