René Goscinny

Bez njega ne bi bilo onako dobrih stripova Asterixa i Taličnog Toma

Kao jedan od osnivača sindikata počeo je 1959. surađivati s magazinom "Pilot" i postao jedan od najboljih pisaca za ovaj magazin. Tu je prvi puta predstavio i svoj lik Asterixa koji je postao pravi hit.
Kultura / Flash | 05. 11. 2022. u 20:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Comic Vine / René Goscinny (Pariz, 14. kolovoza 1926. - Pariz, 5. studenoga 1977.)

René Goscinny, francuski pisac i urednik stripova, preminuo je na današnji dan prije 45 godina.

Rodio se u Parizu 14. kolovoza 1926. godine. Najveću popularnost stekao je zbog svog rada na uređivanju ilustracija knjige Asterix na kojoj je radio s ilustratorom Alertom Uderzom.

Rodio se u židovskoj obitelji koji je doselila u Pariz iz Poljske. Otac Stanisław Simkha Gościnny bio je kemijski inženjer u Varšavi.

Njegovi roditelji su se sreli u Parizu gdje su se zaljubili i vjenčali 1919. godine. Dvije godine nakon što se Rene rodio, obitelj Goscinny odlučila se preseliti u Aregentinu, u Buenos Aires, zbog očevog posla.

Rene je u Buenos Airesu proveo sretno djetinjstvo, a tamo se i školovao u francuskim školama. Počeo je crtati vrlo rano i to teme iz priča koje je volio čitati.

U prosincu 1943. godine izgubio je oca u 17-oj godini, samo godinu dana nakon što je maturirao. Smrt oca prisilila ga je da odmah potraži posao pa se već sljedeće godine zaposlio kao pomoćni računovođa u tvornici guma.

Sljedeće godine dobio je otkaz te se zaposlio u jednoj reklamnoj agenciji kao mlađi ilustrator.

Goscinny se 1945. godine preslio s majkom u New York gdje su se sastali s njezinim bratom Borisom. Da bi izbjegao sudjelovanje u američkoj vojsci, Rene se preselio u Pariz gdje je 1946. godine služio vojni rok u francuskoj vojsci.

U vojsci je postao cijenjeni ilustrator te je radio ilustracije i postere za francusku vojsku.

Kada se 1947. godine vratio se u New York, suočio se s teškim životnim uvjetima. Natupilo je teško razdoblje u njegovom životu, bio je bez posla, sam i nije imao novca. Ipak, sljedeće godine se zaposlio u jednom malom studiu gdje je radio s novim prijateljima Willom Elderom, Jackom Davisom i Harveyem Kurtzmanom.

Video: Lucky Luke ( Hir Braće Dalton ) - Crtani Film

Nakon toga postao je direktor umjetnosti u izdavačkoj kući Kunen. Na tom mjestu napisao je četiri knjiga za djecu. U to vrijeme sreo je autore serije Lucky Luke, a za spomenutu seriju počeo je pisati 1955. godine pa sve do smrti.

Uskoro se preselio ponovo u Pariz gdje je 1951. godine radio u jednoj maloj agenciji. Bavio se izradom ilustracija za tvornice, a 1956. godine počeo je surađivati s "Trintin" magazinom.

Počeo je potom surađivati s magazinom "Pilot" i postao jedan od najboljih pisaca za ovaj magazin. Tu je prvi puta predstavio i svoj lik Asterixa koji je postao pravi hit.

Oženio se 1967. godine za Gilberte Pollaro-Millo, a 1968. godine mu se rodila kćer Anne Goscinny koja je također postala spistateljica.

Umro je u 51. godini života, 5 studenog 1977. godine od srčanog zastoja za vrijeme rutinskog stres testa kod liječnika. Pokopan je u Nici na židovskom groblju.

Njegova se smrt brzo odrazila na kvalitetu stripa Lucky Luke (Talični Tom). Nekoliko scenarista su smjenjivali pomažući Morrisu u radu na novim pričama, ali je malo koja i približno dosegla Goscinnyjevu veličinu. Nakon što je 2001. godine preminuo i otac Lucky Lukea, Maurice de Bevere, strip nije dalje izlazio. 

Što se tiče Asterixa, crtač Albert Uderzo je nastavio rad na stripu nakon Goscinnyjeve smrti. Asterix je najpoznatiji francuski strip, preveden na 77 svjetskih jezika, uključujući klasične jezike i dijalekte. 

Video: Asterix And The Vikings
Kopirati
Drag cursor here to close