Izložba

'Protegni se koliko možeš' - Prikazana degradacija stambenih objekata u Mostaru

Radovi su nastali u okviru projekta "Scalamerija" koji je pokrenut s ciljem detekcije, analize, klasifikacije, te prikupljanja i selektiranja arhitektonskih anomalija koje od poraća sve do danas oblikuju vizure Mostara.
Kultura / Flash | 07. 03. 2024. u 20:49 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba fotografija "Protegni se koliko možeš", na kojoj su s ciljem osvješćivanja građana prikazana 52 primjera degradacije stambenih objekata u Mostaru, otvorena je u četvrtak u Galeriji kraljice Katarine Kosače.

Radovi su nastali u okviru projekta "Scalamerija" koji je pokrenut s ciljem detekcije, analize, klasifikacije, te prikupljanja i selektiranja arhitektonskih anomalija koje od poraća sve do danas oblikuju vizure Mostara, a izgrađene su najčešće bez pravila arhitektonske i urbanističke struke.

Suosnivačica udruženja "Fora" i arhitektica Enida Šetka kazala je kako su primjeri degradacije kolektivne stambene gradnje u Mostaru prvenstveno nastali individualnim promjenama od strane investitora bez dozvola.

Foto: Bljesak.info / Izložba 'Protegni se koliko možeš' 

''Svi primjeri podijeljeni su u više grupa, a to su proširivanje i promjena namjene prizemlja, mansarde i dogradnja na fasadama objekta. Ne vjerujem da Grad Mostar sam može stati u kraj tome nego treba osvijestiti građane i poštivati zakone. Građani na svoju ruku ne mogu mijenjati bilo šta na kolektivnim objektima jer se na taj način mijenja urbani identitet grada, a uz to, radi se o zajedničkom prostoru'' - kazala je Šetka.

Prvom fazom projekta želi se ukazati na navedenu problematiku na stambenim zgradama pa su u večerašnjoj izložbi izložene fotografije najreprezentativnijih primjera takve gradnje.

''Kad smo počeli birati primjere za izložbu moram priznati da smo morali napraviti selekciju jer smo imali veliki broj primjera i opet smo na kraju sveli sve na 52 objekta što nije baš mali broj. Svaki objekt je priča za sebe, ali najveća "skalamerija" je možda na objektima koji su nekada, do 1992. godine predstavljali prepoznatljiv stil Mostara, a tu govorimo o 'Uglovnici', zgradi na V stubovima, dakle objektima koji su prije bilo prepoznatljivi, a sada potpuno degradirani'' - navela je Šetka.

Foto: Bljesak.info / Izložba 'Protegni se koliko možeš' u Mostaru

Šefica Službe za kulturu Grada Mostara Inga Dragoje-Mikulić kazala je kako je ovo jedan od projekata uvrštenih u strategiju kulture 2018.-2026. koju je uradio Grad Mostar.

Projekt "Scalamerija" nastao je u koprodukciji Službe za kulturu Grada Mostara i udruženja "Fora" iz Mostara i uz sudjelovanje grupe autorica koju čine Enida Šetka, Esma Šantić, Martina Miličević, Senada Demirović Habibija, Danijela Ucović, te Ilda Kero, koja je i autorica fotografija.

Kopirati
Drag cursor here to close