Tjedan dražbe

Proljetni tjedan dražbi u New Yorku: Hebrejska Biblija, rijetki Klimt i Rousseau

Vrhunac dražbe koja se održava od 11. do 19. svibnja u jednoj od svjetskih prijestolnica umjetnosti, predstavlja najstarija i najpotpunija hebrejska Biblija, koja datira iz 900. godine naše ere i jedan je od najskupljih rukopisa na tržištu antikvitet
Kultura / Flash | 10. 05. 2023. u 14:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U New Yorku u četvrtak počinje tradicionalni proljetni tjedan dražbi na tržištu umjetnina. Dvije najveće svjetske aukcijske kuće, Sotheby's i Christie's ponudit će gotovo kompletnu hebrejsku Bibliju i rijetke slike Gustava Klimta i Douaniera Rousseaua, javlja Hina.

Vrhunac dražbe koja se održava od 11. do 19. svibnja u jednoj od svjetskih prijestolnica umjetnosti, predstavlja najstarija i najpotpunija hebrejska Biblija, koja datira iz 900. godine naše ere i jedan je od najskupljih rukopisa na tržištu antikviteta.

Sotheby’s očekuje da bi na aukciji mogla postići cijenu između 30 i 50 milijuna dolara.

Codex Sassoon već je predstavljen u New Yorku u veljači i u ožujku u Tel Avivu, a nazvan je po svome najpoznatijem vlasniku Davidu Solomonu Sassoonu koji ga je kupio 1929. za 350 funti. Iznimno je dobro očuvan, a nedostaje mu samo nekoliko stranica. Čine ga 24 knjige hebrejske Biblije.

Gustav Klimt

Sotheby’s će 16. svibnja na dražbi ponuditi i sliku "Insel am Attersee" (1901.-1902.) austrijskog slikara Gustava Klimta.

  / Insel im Attersee - Gustav Klimt

Rad austrijskog slikara prvi će put biti ponuđen na aukciji nakon što je desetljećima bio dio privatne kolekcije. Očekuje se da će postići cijenu od oko 45 milijuna dolara.

"Njegovi vodeni pejzaži vrlo su rijetki", rekla je voditeljica večernje aukcije Sotheby’sa Allegra Bettini.

Konkurentska aukcijska kuća Christie’s, u vlasništvu holding tvrtke Artémis francuskog milijardera Françoisa Pinaulta na dražbi će ponuditi sliku "Les Flamants" (1910.) francuskog postimpresionističkog slikara Henrija (Douaniera) Rousseaua. Dio je njegove slavne serije slika s motivima džungle.

Rekordna cijena od 4,4 milijuna dolara

Na dražbi bi u četvrtak mogla biti prodana za 30 milijuna dolara. Prije 30 godina njegovo je platno na dražbi postiglo rekordnu cijenu od 4,4 milijuna dolara.

Među ostalim jedinstvenim umjetničkim djelima koje će Sotheby’s ponuditi na dražbi je oda jazzu Jean-Michela Basquiata iz 1985. pod nazivom “Now’s the Time”, koja bi mogla biti prodana za više od 30 milijuna dolara.

Skulptura francuske kiparice i likovne umjetnice Louise Bourgeois (1911.-2010.) "Pauk" iz 1996., visoka tri metra mogla bi postići rekordnih 30 do 40 milijuna dolara. I ovo je djelo prvi put ponuđeno na dražbi.

Poznavatelji prilika na tržištu umjetnina smatraju da ovogodišnja proljetna aukcija po zaradi vjerojatno neće premašiti svotu postignutu tijekom jesenskih i proljetnih aukcija održanih 2022., jedne od najprosperitetnijih godina u povijesti tržišta umjetnina.

Kopirati
Drag cursor here to close