Nije prošlo

Prijestolnica kulture 2024. je norveški Bodø

Naglašeno je kako je u ove dvije godine učinjeno dosta posla i to je već sada napravilo velike promjene u gradovima i kulturnoj zajednici prijavljenih kandidata.
Kultura / Flash | 25. 09. 2019. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijetolnica kulture za 2024. je norveški Bodø, objavljeno je u muzeju House of European History u Bruxellesu.

''Sva tri grada su dokazala da su zaslužili biti u finalu što je otežalo izbor'', rečeno je na ceremoniji.

Naglašeno je kako je u ove dvije godine učinjeno dosta posla i to je već sada napravilo velike promjene u gradovima i kulturnoj zajednici prijavljenih kandidata.



''Sva energija koju ste prikupili tijekom ovog procesa neće biti izgubljena, no samo jedan grad može ponijeti ovu titulu i to je Bodø. Ovo je bila najteža odluka do sada, odlučiti o najboljem gradu iz dvije u potpunosti različite zemlje. Sva tri grada dokazala su da zaslužuju biti u finalnom krugu. Napravili su odličan dojam i to je našu odluku učinilo jako težom'', rečeno je.

Uoči proglašenja za Bljesak.info mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić rekao je kako je mostarski tim, koji je radio na ovom projektu, ''dao sebe, svoje znanje i sposobnost''.

''Što je najvažnije u njemu su iskazali svu svoju ljubav prema gradu Mostaru'', kazao je Bešlić.

''Nakon izlaganja Komisija je imala mnoštvo pitanja na koje je naš tim uspješno odgovorio. Bili su jako zadovoljni. Sjednica počinje u 11.30 sati a konačna odluka čeka nas u podne. Grad koji dobije titulu Europske prijestolnice kulture dobit će obrazloženje zbog čega je izabran, kao i gradovi koji ne uspiju'', objasnio je.

Ranije je gradonačelnik govorio kako budućnost Mostara vidi upravo kroz spomenuti projekt, odnosno kroz jačanje suradnje i međusobnoga uvažavanja.

''Naš put u budućnost vidimo kroz ovaj projekt, Mostar 2024 i ljude koji su se svim svojim srcem, znanjem i sposobnosti uključili videći bolju budućnost ovoga grada'', kazao je Bešlić i dodao da im je želja svakako da se u Mostaru, gradu kulture, svjetlosti, ljubavi, ali i gradu, u kojem ima puno zaostataka iz prošlosti i pokidanih veza, one učvrste i dovedu u fazu uzajamnoga poštivanja i uvažavanja.

''Kroz ovaj projekt vidimo povijesnu šansu ne samo da obnovimo grad, nego da obnovimo i bolje se upoznamo i uvažavamo kroz različitost kulture, religija, političkih opcija i svega onoga što jedan grad treba da ima'', poručio je Bešlić.

Mostarska prijavna knjiga sadrži četiri mehanizma koji bi trebali promijeniti imidž grada na način da među ljudima uspostavi nove i stare veze, zatim da se poveže dijaspora koja je otišla te cjelokupna regija i BiH, a kroz mehanizam ''kvantnog skoka'' novim tehnologijama odredi se i zajednička budućnost.

Ukupan proračun operativnih troškova za projekt "Mostar EPK 2024" predviđao je oko 11 milijuna eura. Članica Tima za izradu Aplikacije "Mostar europska prijestolnica kulture 2024" i savjetnica Službe za kulturu Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara Sanela Ćorić Mešić.

''Od toga iznosa, Grad Mostar, kao nositelj projekta, trebao bi izdvojiti oko 4,6 milijuna eura, a ostalo bi se trebalo namaknut od europskih fondova i viših razina vlasti'', pojasnila je Ćorić Mešić.

Kopirati
Drag cursor here to close