Idejni koncept

Predstavljen projekt Interkulturnog centra Mevlana u Mostaru bez navoda o dozvolama

''Mostar ima duhovno pravo na Mevlanu i Mesneviju u svom kulturnom i vjerskom predstavljanju'', istaknuo je pomoćnik glavnog imama Medžlisa IZ Mostar, dodavši da je osovina Mevlaninog mišljenja ljubav i poštovanje prema čovjeku.
Kultura / Flash | 06. 03. 2024. u 12:55 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jedan od ciljeva centra 'Mevlana'' je okupljanje istaknutih svjetskih ličnosti koje u svom znanstvenom diskursu preferiraju univerzalnost, humanost, jednakopravnost i progresivnost moralnih načela. Mostar mora oživjeti Mevlanin 'put ljubavi' kako bi ovdje istinski bilo širine i mjesta za svakoga'', rekao je Kenan-ef. Ovčina, pomoćnik glavnog imama Medžlisa IZ Mostar na javnom predstavljanju projekta Interkulturnog centra ''Mevlana'' u Mostaru, čija je gradnja, barem po postavljenoj ploči, zamišljena kraj zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Prezentacija je organizirana u srijedu 6. ožujka u mostarskom Centru za kulturu, a u svom obraćanju javnosti, efendija Ovčina je podsjetio da je ovaj projekt naziv dobio po jednom od najutjecajnijih i najplodonosnijih islamskih mislilaca Dželaluddinu Rumiju – Mevlani.

Mesnevija se tumačila u Mostaru

Rekao je da se Mesnevija 550 godina tumači u Sarajevu, a ova tradicija je bila priznata i trajna u Mostaru, te utemeljena drugom vakufnamom Derviš – paše Bajezidagića iz 1602. godine, koji je nakon osnivanja medrese, gradnje džamije u mostarskom naselju Podhum, naredio pokretanje katedre za tumačenje Mesnevije.

''Mostar ima duhovno pravo na Mevlanu i Mesneviju u svom kulturnom i vjerskom predstavljanju'', istaknuo je pomoćnik glavnog imama Medžlisa IZ Mostar, dodavši da je osovina Mevlaninog mišljenja ljubav i poštovanje prema čovjeku.

''Duh njegovog mišljenja je voljeti, poštovati i uzdizati čovjeka zato što je čovjek. Smatramo da je naziv budućeg Interkulturnog centra Mevlana opravdan s obzirom da je Mevlanino učenje potrebno čovjeku današnjice ukoliko se želi uzdignuti iznad svakodnevnih preokupacija'', kazao je u srijedu Kenan-ef. Ovčina.

Na prezentaciji su javnost podsjetili da je Dželaluddin Rumi bio UNESCO-va osoba godine 2007. godine povodom njegovog 800. rođendana.

Projekt radila tri arhitektonska biroa

U nastavku prezentacije idejnog projekta govorila je arhitektica Alma Pinjić, koja je inače dio tima koji je radio na izradi idejnog rješenja. Istaknula je da je projekt proizvod zajedničkog djelovanja tri arhitektionska ureda i da je prije izrade napravljena detaljna analiza.

''Ovo je možda posljednja dobra lokacija u centralnoj zoni Mostara koja je u ovom trenutku prazna te s ljudi tuda ne kreću u pješačkom smislu. Objekt je postavljen tako da ne postane barijera, a da u sadržajnom smislu privuče ljude na dolazak'', rekla je Pinjić.

Centar je, navodi, zamišljen da prati priču 'hercegovačke kuće', a to znači da ima dvorište, te da je sastavljen od više dijelova koji se zajednički naslanjaju jedan na drugi, te tvore mala intimna dvorišta, pasaže.

''Objekt je 'prijateljska konstrukcija', koja ne želi da ugrozi stečena prava svih objekata u okruženju i probušen je s pješačkim komunikacijama i poziva da uđete unutra. Sve je koncipirano oko jednog središnjeg dvorišta, koje se može koristiti i za vanjske sadržaje. Tu je i stepenište koje ima ozbiljnu funkciju korištenja objekta, ali može biti i zasjenjeno gledalište za dvorište u kojem se mogu organizirati brojni događaji'', pojasnila je arhitektica.

Kulturi su dodani drugi sadržaji 

Također, naglasila je i da su shvatili da nije dovoljno da objekt ''ima samo sadržaj koji će biti kultura''.

''Koncept ide u smijeru ozbiljnih galerija, zatim tu mogu biti i manje muzejske postavke, knjižnice, uredi za razna izučavanja. Dakle, kulturi je trebalo dodati druge sadržaje koji bi osigurali da objekt funkcionira svaki dan u tjednu i svako vrijeme u tijeku dana'', rekla je arhitektica Pinjić na prezentaciji idejnog rješenja centra ''Mevlana''.

Zamišljeno je i da objekt ima kongresnu dvoranu, jednu manju dvoranu koja se može dodatno dijeliti, a da bi to moglo funkcionirati – zamišljen je i treći dio koji se odnosi na smještajni kapacitet.

Taj treći dio je značajan jer se prema riječima Pinjić, Mostar već profilirao kao turistička destinacija i ''centar bi trebao dovesti i zadržati ljude koji se bave kulturom, znanošću i istraživanjem, da mogu unutar kompleksa ostati i boraviti.''

Mjesto sastajanja i širenja ljubavi

Arhitektonski - objekt je nizak, oblikovan na način da upućuje na činjenicu da se radi o Hercegovini, tu su kamen i staklo u boji Neretve.

Obzirom da se radi o idejnom konceptu, kroz detaljno projektiranje centar će sigurno doživjeti određene transforamcije.

''Zasad imamo dvije podzemne etaže koje su namijenjene za parkiranje, te prizemlje i tri etaže'' navela je arhitektica, zaključivši: ''Mjesto sastajanja i širenja ljubavi je osnov priče centra 'Mevlana'''.

Kada se govori o financijama, naglašeno je da se radi o idejnom projektu, te da je teško govoriti koliko bi točno koštala izgradnja istog, a od toga zavisi i kad bi bio završen centar.

Nakon što se osigura financijska konstrukcija, centar ''Mevlana'' bi se mogao izgraditi za dvije godine.

Postavljena tabla pa išarana

Podsjećamo, 24. veljače na lokaciji kraj nove kazališne zgrade HNK postavljena je tabla s izgledom i planom projekta Interkulturnog centra ''Mevlana''.

Pročitajte još

Na postavljanje ove table tada su reagirali iz Grada Mostara, rekavši da je to klasičan primjer provokacije i protupravnih radnji. Istaknuli su da na ovoj lokaciji Grad Mostar nije izdao niti je u proceduri izdavanja dozvola za objekt čiji naziv je vidljiv ma protupravno postavljenoj tabli.

Dan nakon postavljanja tabla je srušena i išarana.

Kordić: provokacija, Marić: podržavam

U službenom priopćenje MIZ Mostar kazali da je na sjednici Skupštine MIZ Mostar jednoglasno usvojen zaključak o prihvaćanju idejnog rješenja novog koncepta Interkulturnog centra ''Mevlana'' na lokalitetu Lakišića harema koji izradio Projektni biro Modular d.o.o., te je obvezan Izvršni odbor da od nadležnih gradskih organa zatraži urbanističko tehničke uvjete za početak gradnje ove zgrade.

U pojašnjenjima ideje zastupnicima Skupštine muftija je kazao kako se do ovog rješenja došlo nakon višegodišnjih napora i razgovora s predstavnicima domaćih vlasti i predstavnicima međunarodne zajednice u našoj zemlji.

Gradonačelnik Mostara je rekao kako postavljanje table smatra ''jednim neodgovornim činom i provokacijom'' i ''političkim folkorom u kontekstu izborne godine i svega što se događa u Mostaru''.

S druge strane, predsjedatelj Gradskog vijeća, Salem Marić rekao je kako podržava zahtjeve Islamske zajednice i Muftijstva mostarskog rekavši kako su to legalni zahtjevi.

''Ti zahtjevi nisu od prije nekoliko dana, nego datiraju još i 2002. i 2005. godine, ali način na koji se događalo želi se spočitati politici. A politika, barem što se tiče Stranke demokratske akcije kojoj pripadam i kojoj sam predsjednik, s ovim nema veze osim, što daje podršku da se sve ovo radi sa zakonom i legalno. Naravno da Islamska zajednica ima pravo podnijeti zahtjev i mi ćemo to sigurno podržati, ali još uvijek nije usvojen regulacijski plan centralne zone i mi smo danas postavili pitanje dokle se došlo jer bi željeli da se u tome regulacijskom planu nađe takav interkulturalni objekt'', rekao je. 

Marić kaže kako ''za sve to imaju procedure''. ''Trebalo bi uputiti novi zahtjev za ovaj centar, koji još nije ni došao u Gradsku upravu Grada Mostara i sigurno da ćemo raspravljati i pomoći barem što se tiče mene i SDA, ali sve na jedan normalan i kulturan način. Nadam se  da ćemo naći dovoljno razumijevanja da se to riješi na zadovoljstvo i ravnopravnost svih naroda i vjera u gradu Mostaru'', rekao je Marić. 

Kopirati
Drag cursor here to close