„Šimićevi susreti“ u Mostaru

Poetski kolaž i predstavljanje knjige „Izabrane pjesme Antuna Branka Šimića“

Ovaj događaj upriličen je u okviru manifestacije "59. Šimićevi susreti", a organiziralo ga je Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne u suradnji s Organizacijskim odborom Šimićevih susreta.
Kultura / Flash | 27. 04. 2022. u 22:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je danas kod spomenika Antunu Branku Šimić položeno cvijeće nakon čega je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače upriličen poetski kolaž i predstavljana knjiga „Izabrane pjesme Antuna Branka Šimića“.

Ovaj događaj upriličen je u okviru manifestacije "59. Šimićevi susreti", a organiziralo ga je Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne u suradnji s Organizacijskim odborom Šimićevih susreta.

Pjesnički recital, kolaž Šimićevih stihova, pripremili su i izveli učenici Osnovne škole Antuna Branka Šimića iz Mostara i članovi Kluba studenata hrvatskog jezika „Franjo Milićević” s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Foto:PR / Šimićevi susreti u Mostaru 

Skup su pozdravili načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, u ime Organizacijskoga odbora Šimićevih susreta i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

„Dogodine slavimo 60. obljetnicu ove najdugovječnije kulturne manifestacije u BiH i drago mi je da moj ured ima sudioništvo u cijelom tom prelijepom kolopletu spomena i sjećanja na braću Šimić, Antuna i Stanislava“, izjavio je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

„A. B. Šimić je književna veličina u Hrvata, podrijetlom je iz naše općine, točnije iz Drinovaca. Mi njega nesebično dijelimo, njegovo kulturnu stečevinu i njegova djela, s cijelim hrvatskim narodom, pa i s cijelim svijetom. Neobično mi je drago što jedna škola u Mostaru dugi niz godina nosi naziv po njemu i upravo zbog toga smo danas u Mostaru. Kod mladih moramo osvijestiti i sačuvati memoriju na jednog velikog pjesnika. Njegova djela su vječna te je sjećanje na njega vrlo važno“, izjavio je načelnik Ljubo Grizelj.

Foto:PR / Šimićevi susreti u Mostaru 

Ovom prilikom predstavljena je i knjiga „Izabrane pjesme Antuna Branka Šimića“, koja je objavljena u nakladi Općine Grude i Organizacijskoga odbora Šimićevih susreta. O knjizi je govorio i na Šimićevo književno djelo osvrnuo se predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne (DHK HB) Ivan Baković, koji je, između ostaloga, rekao: „U ovoj knjizi se nalazi stotinu pjesama izabranih iz opusa A. B. Šimića kojima je on 'udahnuo nešto od sebe: dušu'.

Za odgovor na pitanje što je nama Šimić danas i zašto nam treba još jedan ovakav izbor iz njegove poezije (i svi sljedeći izbori njegove poezije koji će se u budućnosti pojaviti) poslužit ćemo se mišlju prof. Miroslava Palamete: 'Šimićeve pjesme čitaju se danas uglavnom s osjećanjem koje isključuje protok godina i razmak koji odvaja današnje vrijeme od onoga u kome su one napisane. Njihova svježina, neposrednost i misaona aktualnost, koje se doživljava i u mnogim proznim tekstovima, potvrđuje Šimića našim suvremenikom'.“

Kopirati
Drag cursor here to close