59. Šimićevi susreti

Sjećanje na Šimića je vrlo važno i njegova djela su vječna

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske trudi se biti prisutan na sve načine kada su u pitanju Hrvati u BiH.
Kultura / Flash | 27. 04. 2022. u 14:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru manifestacije "59. Šimićevi susreti" u Mostaru je kod spomenika Antunu Branku Šimić položeno cvijeće nakon čega je upriličen poetski kolaž i predstavljana Šimićeva knjiga.

''Dogodine slavimo 60. obljetnicu ove najdugovječnije kulturne manifestacije u BiH i drago mi je da moj ured ima sudioništvo u cijelom tom prelijepom kolopletu spomena i sjećanja na braću Šimić, Antuna i Stanislava'', izjavio je glavni državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Istaknuo je kako su braća Šimić ostavila neizbrisiv trg u hrvatskoj književnosti te su dodatno povezala Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

''Po uzoru na braću Šimić trebamo nadalje čuvati naše dvije domovine, Hrvatsku i BiH, povezivati kako su i oni povezivali, lijepom riječju. Ne smijemo ići maleni ispod zvijezda, već u 21. stoljeću moramo pokazati, iako smo brojčano malen narod, kako imamo velika postignuća u svim područjima'', poručio je Milas.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, dodao je, trudi se biti prisutan na sve načine kada su u pitanju Hrvati u BiH.

''Važne su iskonske vrijednosti koje zajednički dijelimo i u tome čuvamo naš nacionalni identitet, sve ono po čemu se prepoznajemo kao pripadnici jednoga naroda, bez obzira jesmo li u BiH, RH ili negdje u svijetu'', zaključio je Milas.

Današnjem programu nazočio je i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, koji je istaknuo zadovoljstvo što se dio programa Šimićevih susreta održava u Mostaru.

''A. B. Šimić je književna veličina u Hrvata, podrijetlom je iz naše općine, točnije iz Drinovaca. Mi njega nesebično dijelimo, njegovo kulturnu stečevinu i njegova djela, s cijelim hrvatskim narodom, pa i s cijelim svijetom. Neobično mi je drago što jedna škola u Mostaru dugi niz godina nosi naziv po njemu i upravo zbog toga smo danas u Mostaru. Kod mladih moramo osvijestiti i sačuvati memoriju na jednog velikog pjesnika. Njegova djela su vječna te je sjećanje na njega vrlo važno'', izjavio je načelnik Grizelj.

U okviru poetskog kolaža Šimićeve stihove govorili su učenici Osnovne škole Antuna Branka Šimića iz Mostara te studenti Kluba studenata hrvatskog jezika „Fra Franjo Milićević” s Filozofskog fakulteta te predstavljanje Šimićeve knjige "Izabrane pjesme".

Ovom prilikom predstavljena je i Šimićeva knjiga "Izabrane pjesme".

Na Šimićevo književno djelo osvrnuo se i predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne (DHK HB) Ivan Baković, koji je podsjetio na izjavu Jure Kaštelana o A.B. Šimiću: "Šimić se pojavio i nestao kao meteor, ali iza njega je ostala velika svjetlost".

''Mi bi voljeli da se Šimićeva djela prevedu na što više svjetskih jezika, ako išta bar na glavne i velike europske jezike. Time bi se mi još više, kroz književnost, kao zajednica predstavili svijetu, a Šimić bi sigurno bio jedan od naših ambasadora'', zaključio je Baković.

Antun Branko Šimić je hrvatski književnik rođen u Drinovcima 18. studenoga 1898. godine, a umro je od tuberkuloze u svojoj 27. godini.

Šimić je uz Tina Ujevića i Miroslava Krležu najistaknutiji hrvatski pjesnik modernizma, zaslužan je za popularizaciju slobodnoga stiha i novih kompozicijskih načela, kao i za definitivnu integraciju hrvatskoga pjesništva u europske književne tokove.

Kopirati
Drag cursor here to close