Ministarstvo

Podrška inicijativi za uvrštavanje sevdalinke na UNESCO-vu listu

Kultura / Flash | 25. 05. 2017. u 11:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je s predstavnicima Udruženja “Saraj sevdah” o inicijativi za uvrštavanje sevdalinke na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Osmanović je informisao sugovornike da je Državna komisija za suradnju Bosne i Hercegovine sa UNESCO-om podržala inicijativu Udruženja muzičkih umjetnika iz Tuzle za nominaciju sevdalinke za Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

''Ova inicijativa dostavljena je Federalnom ministarstvu kulture i sporta koje bi trebalo da bude nositelj aktivnosti, a Ministarstvo civilnih poslova BiH pružiće maksimalnu podršku u realizaciji ovog projekta'', rekao je Osmanović.

Podsjetio je da je postupak upisa stećaka na UNESCO listu svjetske kulturne baštine trajao skoro sedam godina, što govori o strogim pravilima i velikim obavezama koje imaju sve institucije i organizacije uključene u postupak nominacije.

Predstavnici Udruženja “Saraj sevdah” iskazali su spremnost da svoje kapacitete i znanja stave na raspolaganje i izrazili očekivanje da će društvo podržati inicijativu čiji je cilj očuvanje i promocija tradicije BiH. Kako bi ukazali na značaj upisa sevdalinke na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, već su organizirali jednu javnu tribinu s eminentnim predavačima.

Na preliminarnoj listi nematerijalne baštine UNESCO trenutno se nalazi 18 elemenata iz Bosne i Hercegovine. Nominacija konjičkog drvorezbarstva u završnoj je fazi i bit će razmatrana ove godine, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close