Treće izdanje

Otvoren Open City Mostar Festival: 16 dana glazbe, kulture, umjetnosti

Open City Mostar postao događaj prepoznat ne samo u Mostaru nego i šire.
Kultura / Flash | 24. 08. 2023. u 07:00 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u srijedu navečer otvoreno treće izdanje Open City Mostar festivala, koji će trajati 16 dana i na kojemu će posjetitelji moći uživati u glazbenim, kulturnim i umjetničkim događajima.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić podsjetio je na početke Open City Mostar festivala, koji je osmišljen prije tri godine u suradnji nove gradske administracije s Izaslanstvom Europske unije u BiH.

Treba se zabavljati...

''Kada smo došlu u gradsku upravu s gospodinom Sattlerom smo razmišljali kako pomoći Mostaru. Kultura kao univerzalni program i glazba kao univerzalni jezik su nam se učinili kao najprihvatljivije da krenemo zajedno raditi integracijske projekte, da građane Mostara zbližimo i da se zajedno druže. Treba se shvatiti da smo svi isti, trebamo se zabavljati i da nekako te nesretne devedesete počnemo ostavljati iza sebe, da se bavimo bitnim temama za ovaj grad kao što je ekonomski razvoj, opstojnost grada i povratak mladih ljudi ''– poručio je gradonačelnik Kordić.

Dodao je kako je u međuvremenu Open City Mostar postao događaj prepoznat ne samo u Mostaru nego i šire.

''Večeras program započinje i naš Moba Street Food Festivalu koji se organizira drugi put. Ponuda je fantastična, svi se veselimo lijepom programu. Open City će trajati 16 dana, očekuje nas više fantastičnih događaja, a ono što je važno napomenuti je da je ovaj festival zamišljen kao festival dobre zabave i svi programi su besplatni'' – izjavio je Kordić te dodao kako se iz Mostara još jednom šalje lijepa poruka.

Otvaranju festivala nazočio je šef Izaslanstva Europske unije i specijalni predstavnik Europske unije u BiH Johann Sattler.

Otvoren grad bez granica

''Lako je jednu lijepu stvar odraditi jednom, ali mnogo teže tri puta zaredom i drago mi je što smo uspostavili tradiciju ovog festivala. Što smo željeli poručiti ovim festivalom? Nije bez razloga da se on zove festival otvorenog grada. Željeli smo poslati poruku da je ovo Mostar otvoren grad koji nema granica, nema razlike među ljudima, među turistima, upravo ovaj festival utjelovljuje tu ideju. U 16 dana ćemo imati glazbu, kazalište, kulturne događaje, događaje za djecu i ostale različite događaje'' – poručio je Sattler.

Istaknuo je kako se time dodatno poboljšava kulturno-turistička ponuda Grada na Neretvi.

''Mostar privlači jako mnogo ljudi, željeli smo da ima dodatnu atrakciju i novu ponudu iz oblasti kulture, pa smo udružili snage s ljudima iz Grada kojima zahvaljujem. Uspjeli smo razne stvari organizirati zajedno i to pokazuje koliku imamo suradnju i koliko se može uraditi'' – kazao je specijalni predstavnik EU u BiH.

Foto: Bljesak.info / Počeo Open City Mostar

Današnji posjet Mostaru Sattler je iskoristio za razgovor s gradonačelnikom Kordićem i predsjednikom mostarskog Gradskog vijeća Salemom Marićem.

14 programa na 5 lokacija

''Razgovarali smo o brojnim temama, kako unaprijediti našu suradnju u raznim oblastima, gradi se sportska dvorana, gradi se bazen. Razgovarali smo o temama turizma, unaprjeđenja prometne infrastrukture, posebno kako unaprijediti i poboljšati kapacitete zračne luke, kako bi zračna luka počela primati ne samo nekoliko tisuća već više stotina tisuća putnika'' – zaključio je Sattler.

Na otvaranju Festivala nastupila je grupa Cubismo, a u sljedećih 16 dana Mostarke i Mostarce očekuje još 14 zanimljivih programa na pet lokacija: plato ispred Gimnazije Mostar, plato ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, Muzički centar Pavarotti, Hamam Stage i park Zrinjevac.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

Kopirati
Drag cursor here to close