42. manifestacija

Otvoreni 'Dani mevluda i zikra'

Kultura / Flash | 21. 04. 2017. u 05:53 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović otvorila je u četvrtak navečer otvorila 42. manifestaciju „Dani mevluda i zikra“ u okviru koje će se održati 14 različitih kulturno-vjerskih i znanstvenih sadržaja.

„Manifestacija je prerasla u događaj koji je mnogo više od dovišta na vrelu Bune. Ona je kulturološki događaj koji iz godine u godinu poprima sve veće dimenzije. Postala je tradicija, ne samo ovih prostora, već mnogo šire“, kazala je Mahmutbegović, pod čijim će se pokroviteljstvom održati ovogodišnje izdanje „Dana mevluda i zikra“.

Dodala je kako dostignuta razina kvalitete manifestacije obvezuje sudionike, aktere i posjetitelje da se ta razina zadrži te dodatno unaprijedi sljedećih godina.

„Ova manifestacija postala je nepresušan izvor za vjersko i kulturno napajanje nadolazećih generacija jer je dovište na vrelu Bune jedno od najjačih veza u našoj povijesti. Njegovanjem ove tradicije jasno pokazujemo zajedništvo Bošnjaka koje je preduslov za prosperitetnu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu, opstanak i budućnost naše djece“, poručila je Mahmutbegović.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović obraćajući se u ime organizacijskog odbora naglasio je kako će kroz programe posebno biti skrenuta pažnja na manje povratničke sredine.

„Nismo zaboravili praviti spoj između naše vjere, kulture i tradicije u našem nacionalnom jeziku. Programima otkrivamo i velika naučna imena koja su dala ogroman doprinos duhovnoj i nacionalnoj historiji ovoga podneblja“, kazao je muftija mostarski, dodavši kako „Dani mevluda i zikra“ čuvaju dostojanstvo i razvijaju samopouzdanje kod mladih generacija da vjeruju u sebe, čime na najbolji način ostavljaju zalog za sretniju budućnost.

Nakon što je manifestacija svečano otvorena održan je koncert duhovne muzike na kojem su zborovi „Sejfulah“ iz Konjica „El-Misbah“ iz Mostara, imami Medžlisa Islamske zajednice Mostar i Latif Močević interpretirali najpoznatije ilahije i kaside.

Kopirati
Drag cursor here to close