Čuvanje blaga

Otvorena izložba velikana bh. umjetnosti Mersada Berbera

Kultura / Flash | 07. 07. 2017. u 05:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva posthumna retrospektivna izložba slika bosanskohercegovačkog umjetničkog velikana Mersada Berbera pod nazivom „Mersad Berber-Alegorija Bosne“ otvorena je u četvrtak u arhitektonski prilagođenom holu sarajevske Vijećnice.

Prošlo je pet desetljeća otkada je posljednji put u Sarajevu bila postavljena samostalna izložba radova Mersada Berbera, a ovom prilikom njegova najvažnija djela, nastala u ciklusima od šezdesetih godina do njegove smrti, ukrasit će na dva mjeseca prostor Vijećnice.

Budući da se radi o djelima jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika u drugoj polovici 20. stoljeća, ovaj događaj koji se održava pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, ocijenjen je kao vjerovatno najvažniji kulturni događaj ove godine.

''Pred nama je jedna od najznačajnih likovnih izložbi u zadnjih pola stoljeća, primjer veličanstvenog umjetničkog doživljaja, kondenzovane povijesti i kulturne baštine naroda Bosne i Hercegovine, ali i jedno svjedočanstvo o putu dugom i teškom kojim je prošao umjetnički velikan Mersad Berber. Koliko je taj put bio težak i zahtjevan znaju jedino on i njegova obitelj'', kazao je Izetbegović prilikom svečanog otvaranja izložbe.

Djelo Mersada Berbera, po Izetbegovićevim riječima, poput vijugave, tvrde staze začete prije 77 godina u Bosanskom Petrovcu svjedoči to bogatsvo i šarolikost naše kulture i ovoga podneblja u svoj njegovoj tegobi i ljepoti.

''Mersad Berber je svojoj BiH darovao zaista mnogo i zapravo nikada nije otišao iz nje jer je ljudski život uporno vraćanje toj stazi kojom je čovjek prvi put prohodao i s koje se zapravo nikada i ne silazi. Berberova djela su svjedočanstvo o nama, onako kako to samo znaju veliki umjetnici kazati i uraditi. Trebamo biti ponosni na njih i čuvati to blago koje su nam ostavili'', dodao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close