Prozor

Otkriven spomenik ramskom gastarbajteru

Spomenik su simbolično otkrila dva najstarija živuća gastarbajtera Ante Bilić i Ivan Sabljo.
Kultura / Flash | 07. 09. 2022. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečano je otkriven spomenik ''Ramski gastarbeiter'' autora Petra Dolića u utorak, 6. rujna 2022. godine, u Prozoru. Prisutnima na otvaranju su se prigodnim riječima obratili književnik Ivan Lovrenović, načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević i autor Petar Dolić. Uz domaćine, goste prisutan je bio i veliki broj gastarbajtera koji su veći dio životnog vijeka proveli na radu u stranim zemljama.

Spomenik su simbolično otkrila dva najstarija živuća gastarbajtera Ante Bilić i Ivan Sabljo.

Foto: Ramski Vjesnik / Otkriven spomenik ramskom gastarbajteru

Na koferu kao sastavnom dijelu spomenika stoji sljedeće: U nevolji se nisam ponižavao, ni u dobru uznosio. Iz siromaštva i bogobojaznosti sticao sam, podizao obitelj, snivao i gradio, vjerovao u bolje dane, vjerovao u Boga, u pravdu, u ljudsko zajedništvo, u mali svijet ramski, bez osvete i gorčine, bez nadimanja i zla oka. Još me uvijek ima – još uvijek vjerujem!

''Ideja da Rama i Prozor dobiju trajan spomenik putniku-gastarbeiteru, dolazi kao kulturno lucidan i socijalno vjerodostojan primjer njegovanja kolektivnoga pamćenja i podsjećanja na temeljna pitanja života ljudi. Spomenik je tiha a snažna gesta simboličnoga klanjanja svima onima što su u prošlosti, a nažalost i danas, najviše podnosili, davali i žrtvovali – za sebe i svoje, ali i za cijelu svoju zajednicu'', kazao je književnik Ivan Lovrenović prilikom otkrivanja spomenika gastarbajteru.

Prigodom otkrivanja spomenika načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević je u svom pozdravnom govoru kazao: ''Poštovani sugrađani, dragi gosti, u ovim našim krajevima oduvijek se teško živjelo. Odlasci u bijeli svijet  kako bi se radilo i preživjelo konstanta su još iz doba poslije Drugog svjetskog rata, pa čak i ranije. Odlazilo se raditi na brodovima, u lukama, u susjedne ili čak udaljene zemlje. Povjesničari bilježe da su odlasci na rad u Saveznu Republiku Njemačku otpočeli krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća''.

Kopirati
Drag cursor here to close