Urbana sredina

Open City vraća Mostar na mjesto na kojem treba i biti

Open City Mostar će dovesti kulturu na vaša vrata, preko stotinu događanja organizira se na deset lokacija u Mostaru, a svi će moći 'prošetati' kroz glazbena, kulturna umjetnička i edukativna događanja
Kultura / Flash | 25. 08. 2021. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar u rujnu postaje centar kulture i glazbe, a u 22 dana događaja svatko će moći pronaći nešto za sebe.

Riječ je o događaju Open City Mostar koji će doslovno dovesti kulturu na vaša vrata, jer organizira se na deset lokacija u Mostaru, a riječ je o prije svega glazbenom, ali i kulturnom, umjetničkom i edukativnom događaju u kojemu će se osim koncerata koji su glavni događaji, organizirati i panel diskusije s umjetnicima i konferencije, predstave lokalne produkcije, umjetnička rezidencija, te prezentacije škola.

Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije o događaju Open City Mostar

Inače, Open City Mostar nastao je na ideju utemeljitelja i voditelja poznate Mostar Rock škole i članova Kluba 27 – Glazbenog centra Pavarotti, podržava ga Europska unija u Bosni i Hercegovini te da se realizira u partnerstvu s Gradom Mostarom.

Raznolik program

''U ožujku smo krenuli da uradimo par koncerata i ideja se proširila. U petom mjesecu smo dobili koncept da možemo podržati postojeće festivale koji su godinama s nama, a pandemija je ostavila traga na svim dugogodišnjim događajima. Onda smo isto tako odlučili uključiti što više i mladih izvođača iz Mostara u svom programu. Bit će preko stotinu evenata koji će se desiti, uključili smo i Muzički centar Pavarotti i Kosaču i OKC Abrašević'', kaže Orhan Maslo iz Mostar Rock Škole, govoreći o programu na brifingu za medije koji je danas organiziran.

Kaže da će biti dvije glavne pozornice, jedna na šetnici Nikole Šubića Zrinjskog, a jedna u hamamu u Starom gradu. I SC Kantarevac je, kaže Maslo, mjesto na kojem će se dešavati Mostar Summer Fest i Mostar Rock i Blues koji su uključeni u Open City Mostar.


Dio koncerata će, po riječima Orhana, biti raspoređeno u MC Pavarotti i OKC Abrašević.

''Tu su još paneli, radionice i predstave. Program je šaren. Mi očekujemo da će biti super, da mjere neće biti puno stisnute iako imamo plan B ako se mjere pooštre. Pratit ćemo što zakoni kaži, a država je osigurala vakcine, pa evo, imamo izbor'', kazao je Maslo.
Detaljan program je završen, ali postoje promjene i postojat će zbog nepredvidive Covid situacije, jer neki članovi bendova su imali izmjena, kaže Maslo, no vjeruje da će uraditi sve kako su zamislili, jer su unaprijed spremili i zamjene.

Mostar kao urbana sredina

Gradonačelnik Grada Mostara, Mario Kordić zadovoljan je što je Mostar konačno prepoznat kao urbana sredina.

''Pomalo je bilo i vrijeme. Sattleru bi se zahvalio na inicijativi, prije par mjeseci smo razgovarali o ovoj temi kako produžiti kulturnu scenu u Mostaru i kako pojačati turističku ponudu i Mostar staviti na mapu gradova koji imaju događanja i u nekoj podsezoni'', kaže Kordić, navodeći da je dogovor bio da se uključi i ostatak ekipe iz Mostara.

''Zahvaljujem ljudima iz Mostar Rock Škole koji su zauzeli da ovo ispadne fina priča, drago mi je da ćemo s ovim produžiti turističku sezonu grada Mostara, te pozicionirati grad na mjesto na kojem treba biti'', kaže Kordić koji je gledajući ono što će se događati prezadovoljan.

''Imat ćemo prelijep festival glazbe i kulture. Ideja je da ovo ne bude jednokratna priča, već da ove godine uz pomoć EU započnemo ovu priču, a dogodine da već pokušamo nastaviti da pređe i u tradiciju da Mostar u ovo ili slično vrijeme ima događanja'', kaže Kordić, dodajući da je kultura identitet grada, jer to je ono što grad čini gradom.

Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije o događaju Open City Mostar

''Mi u gradskoj upravi trenutno puno razgovaramo o kulturnim događanjima i kako možemo poboljšati scenu. Ono što je meni zapelo za oko je da raspodjela sredstava koje imamo, nije uvijek onakva kako bi ja očekivao ili sami građani. Sada radimo na reformi da vidimo što i kako se financira, da vidimo kako 'ušparati' koju marku kako bi je usmjerili na drugu stranu odnosno na druge kulturne sadržaje'', kaže Kordić, dodajući da imaju dobru suradnju i kulturnu razmjenu s pojedinim gradovima, te da će se truditi u narednom periodu proširiti je i povezati se s više gradova.

U realizaciju aktivnosti Open City Mostar uključeni su i partneri: Mostar Summer Fest, Mostar Blues & Rock Festival, Street Arts Festival Mostar, Festival Poligon, IDEAA Urban House, Centar za kulturu Mostar, Hrvatski Dom herceg Stjepan Kosača, Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, Muzički centar Pavarotti, te mnogi drugi partneri i prijatelji. 

Kopirati
Drag cursor here to close