Ljudska prava

Objavljene nominacije za Nagradu Saharov 2017.

Nakon objave troje finalista 10. listopada, proglašenje dobitnika Nagrade Saharov je najavljeno za 20. listopada, dok će svečnost dodjele nagrade biti održana 13. prosinca u Strasbourgu.
Kultura / Flash | 09. 10. 2017. u 19:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament u ponedjeljak je objavio nominacije za Nagradu Saharov 2017., a među istaknutim pojedincima i organizacijama koje se bore protiv kršenja ljudskih prava i opresije ove su se godine našli Asia Bibi (Pakistan), Aura Lolita Chavez Ixcaquic (Gvatemala), Selahattin Demirtas i Figen Yuksekdag (Turska), Demokratska oporba u Venezueli te Dawit Isaak (Eritreja) i Pierre Mbonimpa (Burundi).

Nagradu Saharov za slobodu misli EP dodjeljuje svake godine od njezina utemeljenja 1988., a prošlogodišnje dobitnice su Nadia Murad i Lamija Aji Bašar, pripadnice naroda Jazida sa sjevera Iraka i Sirije koje su preživjele seksulano nasilje džihadista Islamske države, piše Hina.

Nakon objave troje finalista 10. listopada, proglašenje dobitnika Nagrade Saharov je najavljeno za 20. listopada, dok će svečnost dodjele nagrade biti održana 13. prosinca u Strasbourgu.

Asia Bibi (Aasiya Noreen), kršćanka iz Pakistana osuđena je 2010. zbog blasfemije i već sedam godina čeka izvršenje smrtne. Njena žalba Vrhovnom sudu odgođena je do daljnjeg. Nominirana je od strane kluba zastupnika Europski konzervativci i reformisti (ECR).

"Njezino ponašanje i dostojanstvo sve ove godine u zatvoru dokaz su njenog dostojanstva kao braniteljice ljudskih prava suočene s najgorom sudbinom", rekla je Anna Fotyga (ECR, Poljska). “

"Nadamo se da će presuda vrhovnog suda biti oslobađajuća", dodala je Fotyga.

Aura Lolita Chavez Ixcaquic bori se za ljudska prava u Gvatemali. Članica je Vijeća Ki’che naroda, organizacije koja se bori za ljudska prava i zaštitu prirodnih resursa od širenja rudarenja, sječe šuma, izgradnje hidroelektrana i poljoprivredne industrije. Nominirana je od strane Zelenih/EFA.

Molly Scott-Cato (Zeleni/EFA) prisjetila se rada svoje učiteljice i organizacije koja se bori za zaštitu zemlje i autohtonog stanovništva.

"Kroz svoj rad, riječi i akcije ona brani život", kazala je Scott-Cato.

Selahattin Demirtas i Figen Yuksekdag, predsjednici kurdske Narodne demokratske stranke (HDP) u Turskoj uhićeni su u studenom 2016. pod optužbama za terorizam nakon što im je ukinut parlamentarni imunitet. Nominirali su ih zastupnici Europska ujedinjene ljevice - Nordijske zelene ljevice (GUE/NGL).

"Simbol su represije koja se događa u Turskoj, koja je utjecala na oko 150 tisuća službenika uključujući mnoge sudce", rekla je Marie-Christine Vergiat (GUE/NGL). Podsjetila je kako se nominirani bore za prava manjina u Turskoj te da je njihov imunitet ukinut u svibnju 2016., puno prije neuspjelog vojnog udara.

Klubovi zastupnika ALDE i EPP nominirali su Demokratsku oporbu u Venezueli, koja je bila je na užem popisu nominiranih za Nagradu Saharov 2015.

"Za Nagradu Saharov predložili smo Demokratsku oporbu u Venezueli - Narodnu skupštinu na čelu s predsjednikom Juliom Borgesom i sve političke zatvorenike s popisa kojeg je sačinio Foro Penal. Na tom su popisu Leopoldo Lopez, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos i Andrea Gonzalez. Odabrani su zbog njihove borbe u Venezueli u kojoj je od početka ove godine ubijeno više od 130 protivnika režima, a više od 500 ih je proizvoljno zatvoreno", priopćio je EPP.

"Vjerujemo da bi dodjela Nagrade Saharov Demokratskoj oporbi i svim političkim zatvorenicima u Venezueli uistinu pridonijela slobodi prigovora savjesti, ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava", dodaje se u priopćenju.

Jose Ignacio Salafranca (EPP, Španjolska) je kazao da se "u Venezueli hrabra skupina studenata i političara bori se za demokratske vrijednosti svakog dana".

"Dajući nagradu Demokratskoj oporbi Venezuele poručili bismo da podržavamo demokraciju i ljudska prava u Latinskoj Americi", rekla je Beatriz Becerra (ALDE, ES), istaknuvši da su najmanje 20-orica političkih zatvorenika Europljani.

Dawit Isaak, švedsko-eritrejski dramaturg, pisac i novinar uhićen je 2001. tijekom političkog obračuna od strane eritrejskih vlasti. Od tada je u zatvoru bez suđenja, a zadnji put je viđen 2005. U finalu Nagrade Saharov bio je 2009. godine. Nominirao ga je klub Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D), Cecilia Wikstrom i 46 drugih zastupnika.

Elena Valenciano (S&D, Španjolska) rekla je kako je Isaak uhićen zajedno s 20 drugih novinara zbog zalaganja za demokratske reforme te je do danas proveo 16 godina i 8 dana u zatvoru bez podignutih optužnica, suđenja, pravnog savjeta ili kontakta s obitelji".

"Pokazao je hrabrost u borbi protiv diktature i nepravde, obrani ljudskih prava, slobode misli (...) Moramo se pobrinuti da se njegova borba ne zaboravi", rekla je Wikstrom (ALDE, Švedska).

Pierre Claver Mbonimpa, aktivist je iz Burundija i osnivač udruge za zaštitu ljudskih prava i pritvorenih osoba. Bio je u pritvoru 2014., preživio pokušaj ubojstva 2015., a danas živi u Belgiji. Nominirao ga je Klub zastupnika Europe slobode i demokracije (EFDD).

"Ustao je i borio se za prava svih koji su zatvoreni kao što je i on bio, pod izmišljenim optužbama i bez sudskog postupka", objasnio je Fabio Castaldo (EFDD, Italija). “

"Imao je hrabrosti ustati u zaštititu svoje zemlje i ljudi, riskiravši pri tom sve, dodao je Castaldo.

Kandidate za Nagradu Saharov mogu predlagati klubovi zastupnika ili skupine od najmanje 40 zastupnika EP-a. Odbor za vanjske poslove i Odbor za razvoj glasuju na temelju prijedloga kako bi se dobio uži izbor od triju finalista, a zatim Konfederacija predsjednika odabire jednog laureata.

 

Kopirati
Drag cursor here to close