Zajedno je lakše

Prijestolnica kulture: Mostar će se za kandidaturu povezati s Livnom, Trebinjem i Konjicem?

Grad Mostar ima velike potencijale za projekt EPK, a kako je kazala Inga Dragoje-Mikulić, šef službe za kulturu Grada Mostara, iako je bilo neizvjesno jer Grad Mostar nema gradsko vijeće, dobili su političku podršku
Kultura / Flash | 09. 10. 2017. u 14:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Panel o kandidaturama Banje Luke i Mostara za titulu Europske prijestolnice kulture 2024. godine održan je u ponedjeljak u Umjetničkoj galeriji Sarajevo.

Europska prijestolnica kulture (EPK) je najpoznatiji i najprestižniji kulturni program Europske unije u kome od 2014. mogu sudjelovati i gradovi iz BiH, a Banja Luka i Mostar su prva dva grada koji su odlučili sudjelovati u ovom natjecanju te su već formirali timove za kandidaturu.

S obzirom  na to da se aplikacija sastoji iz triju faza, prva je prikupljanje podataka i izrada strategije kulture, druga je izrada preliminarne aplikacije, a treća je konačna aplikacija, danas su članovi timova iz Banja Luke i Mostara razgovarali o razlozima koji su ih potaknuli na aplikaciju za titulu EPK 2024., koracima koje su do sada poduzeli u pripremi aplikacije, te strateškoj viziji kulture i njezine uloge u razvoju ovih dvaju gradova.

Ovaj projekt  nudi veliki potencijal za razvoj kulturne scene grada, općenito, kao i sve elemente urbanog i razvojnog na koje kultura može da utiče, i s tim u vezi šef tima EPK Banja Luka 2024. Marko Bilbija, je naveo da rade   istraživanje kulturne scene i publike, a na osnovu rezultata istraživanja dobit će smjernice za dokument, razvoj kulturne strategije.

 

Naglasio je da su vlasti Grada Banja Luka dale punu podršku projektu, kao i sve ostale institucije kulture, nevladine organizacije.

''Planiramo da u Banja Luci stvorimo novi sustav funkcioniranja kulture koji će biti održiv, tako da sav potencijal koji Banja Luka ima kao grad ćemo na neki način ustrojiti i napraviti jedan novi sistem kojim ćemo pružiti mogućnost za saradnju svih kulturnih aktera koji do sada ne surađuju, ali i međunarodnu saradnju'', rekao je Bilbija.

Također i Grad Mostar ima velike potencijale za projekt EPK, a kako je kazala Inga Dragoje-Mikulić, šef službe za kulturu Grada Mostara, iako je bilo neizvjesno jer Grad Mostar nema gradsko vijeće, dobili su političku podršku da mogu ići u projekt.

''Mi od moguće prijestolnice EKP očekujemo da možda najprije sagledamo sami sebe, fali nam šira perspektiva, te da putem izrade strategije za kulturu pronađemo način za rješenje problema'', smatra ona.

Kaže da je jedna od mogućnosti povezivanje gradova Mostara, Trebinja, Livna i Konjica, te da su već pokrenuti razgovori o tome.

Direktor Festivala poligon iz Mostara Mirko Božić smatra da najveći benefit kandidature EKP je da će imati konkretnu i razvijenu priču o prioritetima.

 ''Mostar ima brojne kulturno-historijske kvalitetne prednosti, to je grad s najviše kulturnih institucija i većina tih institucija imaju svoj prostor, nekima manje ili više treba obnova, ali previđena je i izgradnja novih kapaciteta'', rekao je.

I drugi sudionici panela Dijana Grbić, članica tima koordinatora za kulturu Grada Banja Luka, Monika Ponjavić, viša stručna suradnica Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Tanja Miletić- Oručević, direktorica Studija za izvedbene umjetnosti Grada Mostara, te Danijel Vidović, direktor Hrvatskog doma herceg 'Stjepan Kosača' u Mostaru, smatraju da je današnji razgovor važan, stvara pozitivnu konkurenciju, te žele da u najboljem svjetlu prikažu svoj kulturni život i kulturno-povijesnu baštinu.

Kopirati
Drag cursor here to close