Najavljujemo

Obilježavanje 77 godina od oslobođenja Stoca od fašizma u 2. svjetskom ratu

Ovogodišnji dvodnevni program počinje u petak, 22. oktobra u selu Orašlje u 17 sati podizanjem zastave na novopostavljeni jarbol kod spomenika stradanju nevino ubijenih civila ovog sela
Kultura / Flash | 19. 10. 2021. u 23:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Plakat manifestacije

U petak i subotu, 22. i 23. listopada u Stocu će biti svečano. Naime, tamošnje Udruženje antifašista i boraca NOR-a uz pomoć brojnih prijatelja iz Bosne i Hercegovine priprema bogat program obilježavanja 77 godina od oslobođenja Stoca od fašizma u Drugom svjetskom ratu, piše u priopćenju UABNOR-a Mostar.

Navode kako je Stolac od početka Drugog svjetskog rata, pa sve do 25. listopada 1944., bio pod okupacijom prvo Talijana, a zatim Nijemaca koji su (i jedni i drugi) imali veliku pomoć domaćih izdajnika i sljedbenika ustaškog i četničkog pokreta.

Tog, za Stolac sretnog 25. listopada 1944. pripadnici 13. i 14. brigade, 29. Hercegovačke partizanske udarne divizije briljantno izvedenom vojnom akcijom oslobodili su hercegovački gradić od okupatora, a već dan kasnije i Čapljinu, pa se ovaj datum sve do 1992. proslavljao kao Dan općine Stolac.

U neovisnoj Bosni i Hercegovini sve do 2013. godine, 25. listopad u Stocu gotovo da nije obilježavan, da bi općinski UABNOR donio odluku o obilježavanju datuma koji dio Stočana slavi svakog vikenda koji prethodi značajnom datumu. Vojna operacija kojom je prije 77 godina oslobođen Stolac izvedena je bez žrtava u partizanskim redovima i bila je značajna za dalje operacije koje su izveli pripadnici 29. divizije, navodi se u priopćenju.

''Stolac je tijekom NOR-a dao trojicu narodnih heroja, čija se imena danas nalaze uklesana na spomeniku u blizini osnovne škole, s imenima drugova i suboraca koji su položili živote za slobodu malog grada.

U središtu Stoca do veljače 1992. nalazio se veliki spomenik koji je minirao HVO. Danas je tu spomen knjiga kao prelazno rješenje dok se steknu uvjeti za obnovu spomenika i bisti narodnih heroja'', navode iz UABNOR-a Mostar.

Ovogodišnji dvodnevni program počinje u petak, 22. oktobra u selu Orašlje u 17 sati podizanjem zastave na novopostavljeni jarbol kod spomenika stradanju nevino ubijenih civila ovog sela srpnja 1943. i srpnja 1993. godine.

Nakon toga u Šarića kući s početkom u 19,30 sati Mostarski teatar mladih izvesti će predstavu ''San o slobodi''. Radi se o predstavi nastaloj na osnovu pisama antifašista iz logora smrti u Drugom svjetskom ratu.

Program se nastavlja u subotu 23. listopada okupljanjem antifašista iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, te prijatelja iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. U 11:30 sati krenut će kroz Stolac marš antifašista do spomen obilježja gdje će izaslanstva  brojnih udruženja položiti cvijeće i odati poštu poginulim antifašistima Stoca u Drugom svjetskom ratu. Polaganje cvijeća i prigodna obraćanja počet će u 12 sati, a u 13 sati u parku iza spomenika je partizanski ručak za sve goste i sudionike manifestacije, navode organizatori.

U 14:30 sati na putu prema pećini Badanj, nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine, Gudački kvartet SA Sinfonietta izvesti će koncert, a nakon toga u 15,30 slijedi kava ispred pećine Badanj za sve prisutne.

Badanj je pećina i značajno arheološko nalazište kod hercegovačkog grada Stoca, BiH.

Pećina Badanj je smještena kod sela Borojevića, šest kilometara zapadno od Stoca. Pećina odnosno potkapina nalazi se u kanjonu Bregave, 45 metara iznad korita. Ovdje se nalazi paleolitsko nalazište otkriveno 1976. godine. Arheološka ispitivanja vršio je arheolog Đuro Basler. Ispitivanjima je utvrđeno da je ovo nalazište iz mlađeg paleolitika tj. 13000 do 12000 pr. Kr. Posebno značajno otkriće na ovom nalazištu je gravirani crtež u stijeni koji predstavlja najstariji spomenik umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Dio crteža je uništen, kako se pretpostavlja, još u paleolitsko doba. Crtež predstavlja konja napadnutog strelicama što je tipično za regiju mediteranske umjetnosti paleolitskog čovjeka čije gravure sadrže prikaz životinje i znakove. Prvi je ovakav nalaz na istočnoj obali Jadranskog mora.

Nacionalni je spomenik BiH od 2003. godine.

Program se u 18 sati u Šarića kući nastavlja otvaranjem izložbe ''AOH1L9IMB4'' autora Nermine Trbonja i Ivana Hrkaša.

Na kraju dana u kafeu Nota od 20 sati je druženje s Helem Nejse (Toshi DJ Set), navodi se u priopćenju UABNOR-a Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close