Veliki broj sudionika

Obilježavanje 72. godišnjice Igmanskog marša

Kultura / Flash | 22. 01. 2014. u 09:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalnim pješačkim pohodom na planinu Igman i drugim sadržajima u subotu će na Velikom polju biti obilježena 72. godišnjica Igmanskog marša, jedne od prijelomnih operacija partizanske vojske u tijeku narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu.

''Očekujemo veliki broj sudionika. Prema našim predviđanjima bit će ih oko 3000. Iz godine u godinu se povećava broj sudionika, a posebno smo ponosni na veliki odziv mladih ljudi'', kazao je Feni predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Ibrahim Durmo.

Dodao je da svi zainteresirani za sudjelovanje mogu prijaviti kod bilo koje antifašističke organizacije ili udruženja.

Polazak autobusa iz Hadžića planiran je u 9.30, nakon čega slijedi polaganje cvijeća na spomenik u Brezovači u 10.30 sati.

Formiranje kolone i početak marša prema Velikom polju je u 11 sati, a početak manifestacije na Igmanu polaganje cvijeća kod spomenika na Velikom polju planiran je u 13 sati.

Prošle godine u pješačkoj koloni bili su planinari, izviđači, omladina, umirovljenici. U koloni je bilo više od 1.500 sudionika koji su prepješačili cijelu dionicu od Brezovače do Velikog polja. Među sudionicima Igmanskog marša prethodnih godina su bili i preživjeli borci NOR-a i predstavnici udruženja antifašista iz BiH, Hrvatske i Srbije, čiji dolazak se očekuje i u subotu.

Obilježavanje Igmanskog marša organizira Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Kantona Sarajevo u suradnji s Udruženjem antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (ABNOR) Hadžići.

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. siječnja 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći od minus 38 stupnjeva, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati.

Pripadnici Prve proleterske brigade su na Romaniji bili opkoljeni jakim njemačkim snagama. Stožer brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

Kopirati
Drag cursor here to close