Marka za kulturu

Neobične scene na bh. ulicama - Novinar “prosi” za kulturu

Tom prilikom uprilične je neobičan performans “Marka za kulturu” u kojem je prolaznicima na brčanskim ulicama omogućeno da novčano pomognu ovaj festival.
Kultura / Flash | 30. 07. 2023. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa brčanskih entuzijasta, poštivatelja  i ljubitelja umjetnosti treću godinu za redom samostalno organizira Art festival na kome će ove godine nastupiti brazilski jazz glazbenik Andriano Trindade, DJ duo NiSu Brothers koji će najaviti Nišvill u Brčkom, ali i glumci Hasan Zahirović i Sergej Trifunović, prenosi Ni1.

Tom prilikom uprilične je neobičan performans “Marka za kulturu” u kojem je prolaznicima na brčanskim ulicama omogućeno da novčano pomognu ovaj festival.

“Performans je bio prilika da promoviramo naše aktivnosti te skrenemo pažnju naših sugrađana da kultura treba da živi i na ulici te na svim mjestima gdje se okupljaju mladi ljudi”, ističe Željko Lazarević, aktivist i novinar iz Brčkog.

Jazzwa Art Festival

Umjetnički direktor festivala, akademska slikarka Almedina Cifrić, već treću godinu za redom aktivno radi na samoj organizaciji i programu festivala. Enterijer i eksterijer Jazzwe oslikan je njenim radovima i radovima njenih učenika koji stvaraju pod okriljem Ateljea 6.

“Program festivala pored kvalitetne muzike prate I umjetničke radionice, promocije knjiga te zanatske radionice. Želja nam je da podržimo mlade ljude koji su okupljeni oko art caffe-a Jazzwa da nastave da se bave umjetnošću i kulturom, razviju vlastito kritičko razmišljanje te da sami kreiraju sredinu u kojoj žive”, naglasila je Cifri.

Jazzwa je pored dva festivala, organizirala blizu pedesetak slikarskih izložbi od kojih su neke bile i aukcijskog, odnosno humanitarnog karaktera. Tu su i brojne promocije knjiga, književne večeri, ali i umjetničke radionice.

Uljepšavanje prostora

Inače, Jazzwa art festival realizira grupa građana okupljena oko art caffea Jazzwa kao odgovor na nedostatak kulturnih događanja u gradu na Savi. Ovogodišnji festival održava se pod sloganom “Umjetnost novog rađanja” gdje će volonteri u suradnji sa Centrom za podršku u zajednici “Beba više” prikupljati potpise za peticiju kojom se od Skupštine Brčko Distrikta traži da se za žene koje trebaju postupke vantjelesne oplodnje ukine starosna granica kao i sam broj postupaka koje finasira Fond zdravstvenog osiguranja (postoje primjeri gdje su žene nakon osmog pokušaja uspjele da se ostvare kao majke a trenutno se finacira do pet postupaka VTO-a).

Zamisao organizatora je da se u samu organizaciju uključe svi gospodarstvenici koji posluju na području zanatskog centra Brčko. Spomenuti prostor jedan je od najprepoznatljivijih i najljepših dijelova grada, nepravedno zapostavljen što ovim festivalom želimo promjeniti. Na prostoru zanatskog centra posluje, nekoliko ugostiteljskih objekata među kojima su najpoznatiji restoran Ženski most (Kod Džimija), restoran Afan, Caffe Premier, Caffe Mol, Caffe Bombarder kao i Art Caffe Jazzwa.

Navedeni objekti okupljaju građane i posjetitelj Brčko Distrikta, svih generacija. Pored ugostiteljskih objekata u prostoru zanatskog centra posluje i veliki broj frizersko – kozmetičkih salon, krojačkih salona, zlatara, sajdžija, trgovinskih radnji ali i biroa za projektovanje i planiranje. Jazzwa Art festival želi svojim aktivnostima oplemeniti i uljepšati kako sam prostor zanatskog centra tako i uticati na razvoj kulture, umjetnosti i ekologije na prostoru cijelog Distrikta, saopšteno je iz Jazzwa Art Festivala.

Kopirati
Drag cursor here to close