Na nekropoli stećaka

Recitalom poezije Maka Dizdara počeo festival ''Slovo Gorčina''

Nakon toga, stručni žiri u sastavu Lejla Kalamujić i Nenad Rizvanović je proglasio najbolje mlade pjesnike i pjesnikinje, odnosno prva tri dobitnika nagrade ''Mak Dizdar'' 2023. godine za najbolju neobjavljenu zbirku poezije.
Kultura / Flash | 29. 07. 2023. u 07:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Festival kulture ,,Slovo Gorčina“, pedeset i drugi po redu, svečano je otvoren na nekropoli stećaka Radimlja uz prisustvo velikog broja gostiju iz svijeta kulture i umjetnosti, ali i građana, prijatelja festivala, dok svi oni koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati, imali su priliku pratiti uživo prijenos na BHRT. 

Ushićenje i radost su iskazali svi koji su kontinuirano i vrijedno radili na stvaranju ovogodišnjeg izdanja festivala. Od velikog je značaja razvijati, ali i živjeti san Maka Dizdara, snoviđenje koje datira još iz prošlog stoljeća, što su potvrdili u svom obraćanju prisutnima počasni predsjednik Upravnog odbora Gorčin Dizdar i Dubravko Barbarić, član Upravnog odbora i predsjednik Organizacijskog odbora festivala.

Autentična i simbolična glazba banjalučkog skladatelja Davida Mastikose pronijela se nekropolom, koju su među kamenim spavačima znalački, iskusno, hrabro i snažno izvodili Bartolomej Stanković na klaviru, Andrea Fisher, na bass flauti, i Snježana Pavićević, alt flauta. Izuzetan doprinos atmosferi prve noći festivala dao je Mješoviti hor BKZ Preporod izvodeći neke od najpoznatijih pjesama, između ostalih i pjesmu ,,Modra rijeka“.

Gost je bio glumac Izudin Bajrović, koji je bio nositelj poetske riječi Maka Dizdara ove večeri. Dodijeljena je i nagrada ,,Mak Dizdar“ najboljim pjesnicima za 2023. godinu. Ispred stručnog žirija obratio se Nenad Rizvanović koji je istakao važnost konkursa, brojnost i kvalitet pristiglih rukopisa, te pozvao pisce da i u godinama koje dolaze šalju svoje rukopise. Prvu nagradu dobila je spisateljica iz Splita, Luca Kozina za zbirku poezije ,,Žena duh i njena soba“. Rizvanović je istakao da je riječ o vrhunskoj poeziji, koja je stilski, tehnički i tematski utemeljena. Kozina je izrazila zahvalnost i privilegiju što je dobitnica ovog značajnog priznanja.

Nakon dodjele nagrade, publika je prisustvovala razgovoru s istaknutim bh. pjesnikom, inače predsjednikom PEN Centra BiH, Asmirom Kujovićem, koji je moderirala Kristina Ljevak. Pjesnik je govorio o svom stvaralačkom hronotopu, ratnim zbivanjima, te utjecajima istih na njegov identitet, ali i spisateljsku zrelost. Nadalje, govorio je o aktuelnom stanju u kulturi i u kojem se pravcu ona razvija.

Nakon završetka programa na lokalitetu Radimlja, druženje je nastavljeno na after party događaju, koji je upriličen ispred glavnog festivalskog centra Šipad. Pristune je zabavljao poznati bh. muzičar Zlijay aka Mixmaster Zlee.

Festival nastavlja danas i traje sve do 30. srpnja, a kompletan program možete pogledati ovdje. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže u Stocu tijekom drugog i trećeg dana festivala.

Kopirati
Drag cursor here to close