Problematiziranje odluke

Nema balansa - Zašto su stranci otjerani iz Komisije za nacionalne spomenike u BiH

Kultura / Flash | 07. 03. 2017. u 07:11 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Državnom parlamentu bi uskoro trebala biti problematizirana jednoglasna odluka Predsjedništva BiH iz svibnja prošle godine, o razrješenju dva međunarodna člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Inače, ova komisija ukupno broji pet članova, a Dnevni avaz saznaje da će odluka biti problematizirana, zbog sumnje da je njome grubo narušen Ustav, ali i Aneks 8 Daytonskog sporazuma.

Odluku je 25. svibnja prošle godine potpisao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, čime su ugledni britanski i turski profesori s univerziteta u Lesteru i Istanbulu, Martin Cherry i Zeynep Ahunbay, smijenjeni s funkcija.

Ova odluka, kojom je, praktično, onemogućena neutralnost i nepristranost u radu Komisije, s obzirom na to da Aneks 8 Daytonskog sporazuma, osim tri domaća, nalaže i dva međunarodna stručnjaka, tek je nedavno došla u ruke nekoliko državnih parlamentaraca, koji će pokrenuti pitanje neustavnog djelovanja članova Predsjedništva.

Treba napomenuti da je važnost Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika prvobitno utvrđena višim aktom od zakona, dakle samim Daytonskim sporazumom, slično kao i Ustavni sud BiH, gdje balans i nepristranost u odlučivanju dodatno osiguravaju strani suci.

S druge strane, iako je za usvajanje odluka Komisije nužno imati podršku barem jednog međunarodnog člana, ovaj prvobitni propis iz Daytonskog sporazuma naknadno je Predsjedništvo uklonilo, jer je utvrđeno da Komisija svoje odluke usvaja 'konsenzusom svih članova'. Istaknuto je da ova odluka Predsjedništva vrijedi do 30. svibnja 2017. godine.

Neposredno prije razrješenja dužnosti međunarodnih članova imenovani su novi članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Amir Pašić, Goran Milojević i Radoje Vidović.

Profesor emeritus Enver Imamović, ugledni arheolog i povjesničar, nazvao je za Dnevni avaz opasnom odluku koju je potpisao Izetbegović, naglasivši da se tako paralizirala rad Komisije.

''Sada, kada nema stranih članova, poznajući naše prilike, teško će ikada biti konsenzusa. Ovo je vrlo osjetljivo pitanje, jer Komisija ocjenjuje i valorizira i pojedine spomenike iz tri vjerska korpusa, dakle džamije, katoličke i pravoslavne crkve. Sada se može dogoditi da se stalno traži paritet, bez obzira na stanje na terenu, a sve kako bi bio zadovoljen nacionalni ključ'', istaknuo je profesor Imamović za "Avaz".

Imamović je podvukao da su mu jasne težnje iz RS da se 'sve što je internacionalno želi odstraniti iz institucija'.

''Ali, čudi me da je bošnjačka strana to dozvolila. A s druge strane neće ni da čuju da iz Ustavnog suda BiH odu strane suci. Ovako mi se čini da prave uslugu srpskoj strani koja će reći - ako se stranci mogu otjerati iz Komisije, onda mogu i iz Ustavnog suda'', zaključuje Imamović.

Kopirati
Drag cursor here to close