Znak zahvale

Napreduju radovi na izgradnji spomenika majkama u Ljubuškom

Autor spomenika je akademski umjetnik Stjepan Skoko iz Ljubuškog, a spomenik će biti postavljen na mjestu fontane koja se nalazi preko puta zgrade Gradske uprave.
Kultura / Flash | 29. 01. 2020. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradska uprava Grada Ljubuškog odlučila je podignuti spomenik svim majkama s područja ovog grada kao znak zahvale za sve što su učinile za svoju djecu.

''Za vrijeme Drugog svjetskog rata u Ljubuškom je velik broj djece ostalo bez očeva. Siromaštvo i trpljenje bila je svakodnevnica majki koje su same podizale djecu'', istaknuli su iz Gradske uprave.

Radovi na izgradnji spomenika napreduju, a kako su za Bljesak.info potvrdili iz Gradske uprave, spomenik će svečano bii postavljen u sklopu proslave Dana grada.

Autor spomenika je akademski umjetnik Stjepan Skoko iz Ljubuškog, a spomenik će biti postavljen na mjestu fontane koja se nalazi preko puta zgrade Gradske uprave koja i financira radove izgradnje spomenika.

Kako je navedeno, spomenik je izrađen u prirodnoj veličini, a prikazuje majku s troje djece. Jedno će dijete majka držati za desnu ruku, drugo manje dijete držat će knjigu u ruci i sjedit će ispred majke, dok će treće dijete, ono najmanje, biti u njezinom naručju.

''Idejni začetnik gradnje spomenika je pokojni Ante Milas i Udruge potomaka udovica 2. svjetskog rata i poraća Ljubuški, a želja mu je bila sačuvati uspomene na sve majke, da im se društvo oduži'',  istaknuli su iz Grada Ljubuškog.

Na temelju podataka iz knjige “Spomenica ljubuških žrtava”, na području grada Ljubuškog bez muževa je ostalo 758 žena, a 2227 djece bez očeva.

''Teško siromaštvo, samozatajnost i trpljenje bili su svakodnevnica tih majki s brojnom djecom, u zavjetnoj crnini časno i hrabro su odolijevale svim patnjama i nedaćama te su sačuvale dostojanstvo obitelji.  Izgradnja spomenika u Ljubuškom će trajno obilježiti sjećanje na žrtve majki i njihovu svijetlu pobjedu te će to biti spomenik svim majkama koje su najzaslužnije za vrijeme u kojem danas živimo'', dodaje se.

Kopirati
Drag cursor here to close