Za pjesmu

Nagrada ''Kula'' otišla u ruke Anite Martinac

Kultura / Flash | 18. 06. 2016. u 13:02 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 141. obljetnice Hercegovačkoga ustanka 1875.-1878. god., Udruga mladih sela Draćevo ''Hercegovac'' organizirala je četverodnevnu manifestaciju pod nazivom ''Dani Hercegovačkoga ustanka 2016.'' uz generalno pokroviteljstvo Općine Čapljina i Federalno Ministarstvo kulture i sporta.

Manifestacija slogana ''Da se ne zaboravi naša povijest slavna'' obilježava se u spomen na Hercegovački ustanak 1875-1878. godine, najvažniji povijesni događaj u 19.stoljeću za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Pobuna katoličkoga puka protiv neizdrživih višegodišnjih turskih nameta i poreza, pod vodstvom don Ivana Musića koja je započela u Dračevu 19.06.1875.god. završena je Berlinskim kongresom 1878. god. kada je upravljanje Bosnom i Hercegovinom povjereno Austro – Ugarskoj, čime je završena višegodišnja vladavina Osmanskog Carstva.

Na drugoj večeri manifestacije 17.lipnja 2016. godine pored Nacionalnoga kulturnog spomenika Rt Kula / Kulina – Dračevo okupila su se renomirana pjesnička imena na večeri domoljubne poezije pod nazivom „Munja od Gabele“.

Čuli su se izvrsni stihovi a nastupili su pjesnici: Anita Martinac, Pero Pavlović, Ružica Soldo, Jozo Jakiša, fra Miljenko Stojić, Ivan Baković, Marina Kljajo, Stanko Krnjić, Srećko Marijanović, Grgo Mikulić, Mario Knežević, Dušan Musa, Ivo Raguž, Ljubo Krmek.

Nagradu „Kula“ – skulptura akademskog kipara Stjepana Skoke dodijeljena je književnici Aniti Martinac za pjesmu „Dalje ovako ne može i nećemo, pa makar svi izginuli“ kojom je opjevala Hercegovački ustanak.

Anita Martinac rođena je u Mostaru, gdje živi i radi. Objavila je pet zbirki poezije, nosač zvuka također sa svojom ljubavnom poezijom te vrlo uspješan roman „Medaljon“ koji je ukratko vrijeme doživio dva izdanja, a kako doznajemo uskoro će biti objavljen i njen novi roman „Posljednji“.

Dobitnica je brojnih književnih nagrada i priznanja za svoja djela i uvijek je rado viđena na književnim manifestacijama, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close