Everything Is Bridgeable

Moto za Europsku prijestolnicu kulture: 'Sve je premostivo'

Grad Mostar je postao prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je dobio strategiju i da od 10. listopada više neće biti prepreka za slanje aplikacije za kandidaturu Mostara za Europsku prijestolnicu kulture.
Kultura / Flash | 17. 09. 2018. u 14:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kulturni djelatnici Grada Mostara, predstavnici javnog i nevladinog sektora, alternativne scene, akademski umjetnici i sveučilišni profesori razmatrali su na sastanku u ponedjeljak u Mostaru Prijedlog strategije razvoja kulture Grada Mostara 2018.-2026. "Premošćivanje razdvojenosti". 

Nakon sastanka istaknuto je kako je Grad Mostar postao prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je dobio strategiju i da od 10. listopada više neće biti prepreka za slanje aplikacije za kandidaturu Mostara za Europsku prijestolnicu kulture. 

''Prijedlog strategije od sinoć se može naći na službenoj web stranici www.mostar2024.ba i sada, od osoba koje su sudjelovale na sastanku kao i od građana, očekujemo povratne informacije do 1. listopada, nakon čega bi 10. listopada trebao biti objavljen konačan dokument'', izjavila je novinarima nakon sastanka voditeljica projekta za izradu strategije i aplikacije za Europsku prijestolnicu kulture (EPK) 2024. Inga Dragoje Mikulić. 

Moto pod kojim će se Mostar kandidirati za Europsku prijestolnicu kulture glasi: Everything is bridgeable ili u prijevodu Sve je premostivo. Želja je osigurati transparentan razvoj umjetničkog programa i kulturnih institucija u Mostaru. 

''Želimo ostvariti socijalnu transformaciju grada, da se premoste ove razlike, ali kako je rečeno u 3P: uz POŠTIVANJE različitosti, osiguranje PRISTUPA kulturni događajima svima, (...) treće, da to radimo uz PARTNERSTVO javnog, privatnog i civilnog sektora'', rekao je voditelj planiranja strategije Vjekoslav Domljan. 

Ključno pitanje već na današnjem predstavljanju strategije bilo je kako se grad koji nema ni gradsko vijeće planira kandidirati za prijestolnicu kulture. Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić podsjetio je da i proračun svake godine bude potpisan.

''Mi smo ovaj projekt počeli zajedno sa svim političkim strankama u Gradu Mostaru, dobili smo od svih podršku, isto tako, otvorili smo se javnosti. Strategija je preduvjet za EPK i ako bude podrška javnosti, a ne sumnjam da hoće, gradonačelnik će je potpisati'', poručio je Bešlić.

U Organizacijskom odboru naglašavaju bitnost strategije za razvoj kulture, budući da Mostar produkcijski zaostaje za Europskim sredinama s kojima je mjerljiv u broju stanovnika. Čak i bez kandidature, ovakav projekt je bitan za Mostar, ali je činjenica da su kulturni djelatnici nakon godinu dana priprema već daleko prešli točku kod koje su mogli odustati od projekta. 

Podsjećamo Grad Mostar je donošenjem odluke o kandidaturi za EPK preuzeo obvezu izrade strategije razvoja kulture Mostara. Na prvom sastanku Foruma 2024. mostarski kulturni djelatnici donijeli su odluku da se Mostar kandidira za EPK2024 te zaključak kako izrada kvalitetne kulturne strategije treba biti jedan od glavnih ciljeva kandidature. 


Kopirati
Drag cursor here to close