Ambasadori

Mostarsko Pozorište lutaka na turneji po Švedskoj

Kultura / Flash | 19. 04. 2017. u 10:33 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon mnogih značajnih gostovanja po zemljama Europe i svijeta, od Španjolske i Italije do Poljske i Austrije, od Bugarske i Norveške, sve do dalekog Irana, Pozorište lutaka Mostar sprema se da, krajem travnja, krene na turneju po Švedskoj. Ovo je prvo gostovanje jednog lutkarskog pozorišta iz Bosne i Hercegovine u toj skandinavskoj zemlji.

Sa svojom predstavom „Ljepotica i Zvijer“ u režiji gosta iz Bugarske Todora Valova, višestruko nagrađivanoj na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima, ovoga puta će Pozorište lutaka biti gost najznačajnije švedske nacionalne kazališne kuće, Riksteaterna iz Stockholma. Producent ovog uglednog profesionalnog teatra prošle godine dolazio je u Mostar, kako bi se uvjerio u umjetničku vrijednost ove izuzetne predstave i nakon toga je odlučio pozvati je na gostovanje. Uz Riksteatern, organizatori ove turneje mostarskih lutkara su i APU Mreža Stockholm, BiH udruženje „Neretva“, Spektrum Performance Art i Urban Balkan Malmo.

Stockholm, Malmo i Goteborg su tri najveća švedska grada u kojima će predstava „Ljepotica i Zvijer“ imati četiri izvođenja, a uz brojne Bosance i Hercegovce i njihovu djecu i unuke, u publici će sigurno biti i mnogo Šveđana, ljubitelja teatra i lutkarske umjetnosti. Na ovaj način Pozorište lutaka Mostar dokazuje se kao najbolji ambasador svoga grada i postaje pravi kulturni brand Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close