11. siječnja

Mostar - Živa biblioteka i rasprava o mladima u kulturi

Događaj će se održati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače (Mala galerija) 11. siječnja s početkom u 18 sati.
Kultura / Flash | 09. 01. 2024. u 08:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija lokalne demokratije iz Mostara (LDA Mostar) poziva građane Mostara na živu biblioteku i diskusiju "Mladi u… kulturi" koja se održava u sklopu Projekta Mostar - Prostori koji pokreću, financiranog sredstvima Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Događaj će se održati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače (Mala galerija) 11. siječnja s početkom u 18 sati.

Uvidjevši da 71 posto mladih u Hercegovačko-neretvanskoj županiji ne sudjeluje u kulturnim događajima, a njih 81 posto ne sudjeluje u događajima vezanim za umjetnost, ovaj događaj ima za cilj približiti kulturne sadržaje mladima te potaknuti stvaranje programa za mlade u kulturnim ustanovama kroz dvije tematske diskusije: Treba li kultura mladima? – razgovor o važnosti kulture u životu mladih; te Treba li kultura mlade? – razgovor o učešću mladih u kreiranju kulturnih sadržaja.

Na početku događaja i pri završetku prvog panela, građanke i građani će imati priliku razgovarati s umjetnicima iz Mostara te se kroz njihove izvedbe upoznati s teatarskom umjetnošću, muzikom, stripom i književnosti.

Panelisti i panelistkinje, kao i “žive biblioteke”, osobe su koje svojim privatnim i profesionalnim zalaganjem kontinuirano ulažu napore za poboljšanje učešća mladih u kulturi i umjetnosti u Mostaru i šire.

Projekt Mostar – Prostori koji pokreću je trogodišnji projekt koji ima za cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građanki i građana i podršku inicijativama koje doprinose kvaliteti građanskog, kulturnog i gospodarskog života u Mostaru.

Projektom se podržavaju građanke i građane i lokalne vlasti da učinkovito koriste nove vještine, alate i mehanizme za rješavanje prioriteta na uključiv, rodno osjetljiv, participativan i sistemski način.

Pored toga, projekt izravno dodjeljuje sredstva za financiranje infrastrukturnih projekata i intervencija u javnom prostoru, kao i inicijativa koje dizajniraju i vode građanke i građani, a koje se odnose na zajednički javni prostor i zajedničke aktivnosti.

Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 misija širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKCAbrašević), Agencija lokalne demokratije iz Mostara (LDA Mostar) i Udruženje građana NEŠTO VIŠE.

Kopirati
Drag cursor here to close