Troplet

Mladi Mostara u ”Potrazi za korijenima” otišli u Tomislavgrad i Livno

Tridesetak srednjoškolaca i studenta krenulo je put Tomislavgrada, Livna
Kultura / Flash | 29. 10. 2018. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Potragu za korijenima'' već drugu godinu za redom organizira HKZ Troplet u okviru Tropletovih dana kulture, čime želi mladima približiti njihovo podrijetlo i upoznati ih s bogatom kulturnom baštinom.

Tridesetak srednjoškolaca i studenta krenulo je put Tomislavgrada, Livna i na samu obalu Buškog jezera u duhovni centar „Karmel sv. Ilije“ odnosno na zapadni dio Mostarsko-duvanjske biskupije.

Prva postaja bio je najstariji kulturni spomenik u Mostaru, a to je bazilika na Cimu. Viktor Zubac, ispred Tropleta, objasnio je prisutnima kako je ovaj spomenik tisuću godina stariji od prvog drvenog mosta koje se nalazio na dijelu današnjeg Starog mosta po kojem je Mostar dobio ime.

Nakon Cima studenti su krenuli prema Tomislavgradu i Franjevačkom muzeju „Fra Jozo Križić“ i Franjevačkom samostanu sv. Ćirila i Metoda.

Nakon opremljene knjižnice studenti i učenici su se uputili u  Baziliku koja je svojevremeno postala simbolom Tomislavgrada.

Bazilika je prostrana s mnoštvom vrijednih slikarskih i kiparskih umjetničkih djela. Najvrjednije djelo u Bazilici je slika Vlahe Bukovca „Isus prijatelj malenih“ koja se nalazi na lijevoj strani bazilike gledajući od oltara.

Nakon toga studenti su se uputili Duhovnom centru „Karmen sv. Ilije“ na samu obalu Buškog jezera.

Kako je proteklo i detalje o cijelom putovanju pročitajte na stranici Tropleta.

Kopirati
Drag cursor here to close