Derutna i zapuštena

Livno ne brine o grobnici Gabrijela Jurkića

Grobnica Gabriela i Štefe Jurkić u derutnom je stanju i godinama se traži zadovoljavajuće rješenje za uređenje spomenika. Prošle godine raspisan je i Javni natječaj za njegovo idejno uređenja.
Kultura / Flash | 15. 03. 2019. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grobnica poznatog livanjskog slikara i jednog od najvećih likovnih umjetnika s prostora Balkana Gabrijela Jurkića nalazi se u zapuštenom i derutnom stanju na livanjskom gradskom groblju Gorica.

Livanjski portal Relax objavio je sliku zapuštene grobnice.

Brigu o umjetničkoj ostavštini Gabriela Jurkića, a tako i o održavanju grobnice Gabrijela i Štefke Jurkić vodi Franjevački muzej i galerija Gorica Livno.

Kako je za portal Bljesak info kazala ravnateljica FMGG-a Livno Dražena Džeko svake godine na Dušni dan, kao i za sve prigode, iz Muzeja nastoje urediti grobnicu. Zbog orkanske bure koja je puhala tih dana nisu bili u mogućnosti urediti grob.

Grobnica Gabriela i Štefe Jurkić u derutnom je stanju i godinama se traži zadovoljavajuće rješenje za uređenje spomenika. Prošle godine raspisan je i Javni natječaj za njegovo idejno uređenja.

''Franjevački samostan Gorica u rujnu je  prošle godine objavio Javni natječaj za idejno rješenje uređenja groba Gabriela i Štefe Jurkić na kojem je izabrano idejno rješenje akademskog kipara Ante Jurkića. Potpisanim ugovorom određeno je da se spomenik završi do kraja ove godine. Prihvaćenim idejnim rješenjem Gabriel i Štefa Jurkić dobit će spomen obilježje dostojno života i djela ovih velikih ljudi i umjetnika'', kazala je za Bljesak info Džeko.

Gabrijel Jurkić jedan od najvećih likovnih umjetnika rođen je u Livnu, 24. marta 1886, a umro 25. maja. 1974. također u Livnu. Zadnje godine svoga života proveo je u ateljeu franjevačkog samostana na Gorici, gdje je živio sa suprugom Štefom.

Svoje slike oporučno ostavio je Samostanu i samom gradu Livnu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close