Naša posla

Livno: Krao pijesak i uništio arheološko blago

Kultura / Flash | 19. 05. 2020. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Foto: Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno

Na lokalitetu Mali Han u Lištanima, iskopom pijeska od strane nepoznatog počinitelja, došlo je do devastiranja dijela arheološkog lokaliteta s ostacima prapovijesnog tumula i kasnosrednjovjekovnog groblja, objavio je Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno.

Kako se navodi, arheološki lokalitet Mali i Veliki Han u Lištanima odlukom Komisije za proglašenje nacionalnih spomenika proglašen je nacionalnim spomenikom BiH.

''Odlukom su obuhvaćeni prapovijesni tumuli na kojima su se kasnije tijekom kasnog srednjeg vijeka vršili ukopi pod stećcima. Na Velikom Hanu registrirano je 25 stećaka te na Malom Hanu 59 stećaka. Arheološkim lokalitetom Mali Han uz veliki tumul na kojemu je kasnosrednjovjekovno groblje obuhvaćen je i izdvojeni tumul u neposrednoj blizini na kojemu su se također vršili ukopi tijekom kasnog srednjeg vijeka'', navodi livanjski muzej.

Nažalost, na tom dijelu lokaliteta došlo je do nelegalnog iskopa pijeska pri čemu je lokalitet devastiran.


''Pretpostavljamo da je se radilo o prapovijesnom tumulu ali kako su dvije trećine iskopane nemamo sačuvanih nalaza kojima bi to potvrdili. Na površini tumula tijekom kasnog srednjeg vijeka vršili su se ukopi. O tomu nam svjedoči jedan sačuvani stećak i nadgrobne ploče utonule u zemlju. Također u presjeku iskopa vidi se arhitektura grobova s kamenim obložnim pločama te ljudske kosti razbacane po iskopu. O devastiranju arheološkog lokaliteta obaviješten je nadležni Zavod za zaštitu spomenika u Sarajevu nakon čega je izvršen terenski izvid. U tijeku je daljnje postupanje u skladu sa Zakonom o provođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika uspostavljene prema Aneksu 8. općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini'', navedeno je u objavi muzeja.

Kažu kako smo svjedoci ''nesavjesnog uništavanja dijela kulturno povijesne baštine koja je svjedok povijesnih zbivanja i prisutnosti različitih civilizacija na ovome području''.

Kopirati
Drag cursor here to close