Hadžihafizbegović

Lakrdija je da Mostar dobije 80.000, a Sarajevo 133.000 KM

Kultura / Flash | 04. 12. 2015. u 14:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''To je za mene anticivilizacijska odluka - da nešto što je brend ove države, da mu se smanje sredstva 70 posto i da Sarajevo Film Festival ima 130.000, a jedna potpuno virtualna filmska manifestacija koja, osim pet, šest filmova koje producenti pošalju, nema više nikakav drugi infrastrukturalni suport, ima 80.000. To je Festival Filma u Mostaru. 130.000 SSF-u i 80.000 Mostaru! To je lakrdija!'', rekao je Emir Hadžihafizbegović, koji je nedavno postao direktor Kamernog teatra 55 u Sarajevu.

U intervjuu za Radio Slobodna Europa, Hadžihafizbegović je rekao kako je problem kulture toliko kontekstualno širok.

''Mi prisustvujemo jednoj grotesci staroj 24 sata, za koju mislim da će izazvati velike polemike, a to je odluka ministrice kulture na federalnoj razini, koja je napravila genocid nad kulturnim ambijentom, konkretno u Sarajevu. Ta enormno smanjena sredstva festivalima unutar Sarajeva jeste nešto na šta ćemo mi sigurno reagirati. Mi već spremamo jedno zajedničko pismo u smislu te blasfemije koju je ona napravila. Ja joj s ovog mjesta poručujem: "Sram je bilo! Sram je bilo, i nje i njenih mentora!", rekao je glumac optuživši federalnu ministricu kulture i sporta Zoru Dujmović da od ministarstva pravi marketinšku organizaciju.

Podsjećamo, nedavno je objavljena raspodjela novca iz federalnog proračuna za kulturne manifestacije prema kojoj su mostarski Dani filma dobili 80.000 KM, a Sarajevo film festival 133.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close