Fotomonografija Sanela Kajana

Komšić se kulturno uzdizao u Mostaru

''Ova knjiga je nešto više od obične knjige, od obične monografije. To je jedan značajan i veliki dio mog života''.
Kultura / Flash | 28. 07. 2022. u 07:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija fotomonografije ''Radio Mostar'' autora Sanela Kajana u srijedu je upriličena u Centru za kulturu Mostar uz prisustvo člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, a u okviru međunarodne kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto 2022''.

Foto: PR / Predstavljanje fotomonografije Sanela Kajana

''Ova knjiga je nešto više od obične knjige, od obične monografije. To je jedan značajan i veliki dio mog života. Još kao dječak počeo sam raditi na Radiju BiH, Ratnom studiju Mostar. Bio sam maloljetan. Prošao sam sve faze u onom teškom ratnom periodu od spikera, voditelja, reportera, do glavnog i odgovornog urednika Radio Mostara. To je vrlo značajna funkcija, odnosno, dužnost na kojoj sam bio punih 10 godina. Osjetio sam zaista potrebu da, nakon što je Radio Mostar ugašen 2019. godine, ostavim jedan trag za nas koji smo radili na Radio Mostaru da se podsjetimo kako je to bilo, ali i kao jedan izvor informacija za mlade generacije koje dolaze da znaju koliko je Radio Mostar značio u ono teško ratno i poratno doba u Mostaru, a ujedno i da sagledaju cijelu povijest Radio Mostara, jer tu je 50 godina tog medija, od 1969. godine kada je počeo emitirati program do 2019. kada je ugašen'', istaknuo je autor knjige Sanel Kajan, te dodaje da je rad na nastanku fotomonografije bio dug, ali predan.

Foto: PR / Predstavljanje fotomonografije Sanela Kajana

''Vodio sam se čisto faktografskim, povijesnim pristupom, bez ičijih komentara, bez mojih autorskih komentara. Dakle, tu su isključivo fotografije, dokumenti, novinski isječci koji pričaju priču o Radio Mostaru od nastanka do nestanka. Radio sam više od 3 godine prikupljajući materijale, u Mostaru i BiH, ali i van naše države. Obilazio sam razne arhive, otkupljivao materijale od pojedinaca, ima tu više od 300 fotografija, novinskih tekstova, dokumenata. Bio je to zaista jedan predan rad. Vjerujem da se taj trud isplatio, ja sam zaista zadovoljan ovom fotomonografijom'', naglašava Kajan.

Autor otkriva da datum održavanja promocije nije slučajnost, te izražava zadovoljstvo učešćem na manifestaciji ''Mostarsko ljeto 2022''.

Foto: PR / Predstavljanje fotomonografije Sanela Kajana

''Imali smo jednu predpromociju u martu, kada je knjiga svježe odštampana, u Narodnoj biblioteci Mostar. Ovo je prva promocija, a razlog zbog kojeg se održava baš večeras je taj što je danas 27. srpanj, dan odnosno datum kada se 1969. godine Radio Mostar prvi put oglasio. ''Mostarsko ljeto'' je međunarodna manifestacija kulture koja traje već više od 40 godina , reprezent kulture i čast mi je sudjelovati u ovakvim programima'', navodi Kajan.

Foto: PR / Predstavljanje fotomonografije Sanela Kajana

Recezent i promotor knjige dr.sc. Semina Ajvaz ističe značaj ove knjige.

''Ova fotomonografija je istraživačko djelo koje sadrži povijesnu građu i ona je poput svojevrsnog dokumenta, svjedok jednog vremena i zaista smatram da bi i studentima novinarstva bila izvrsno štivo, da nauče kako se i u teškim vremenima poput rata mogu kvalitetno proizvoditi medijski sadržaji i servisirati javnost informacijama. Moram se osvrnuti i na ulogu ovog radija u ratnom periodu, koji je zaista odigrao historijsku ulogu i žalosti činjenica da je opstao u ratu, a nije u miru. U ratnom periodu Ratni studio Mostar bio je glas istine, otpora, snage, ponosa i prkosa. Sa njegove frekvencije se širila hrabrost, optimizam i dizao moral. Tada je istina bila najvrjednija valuta. Golobradi mladići i djevojke su bili glasnici istine u jednom izuzetno teškom vremenu, neizdrživim uvjetima, postali su čudo otpora i profesionalizma. Autor je ovim djelom raskrinkao mnoge netočnosti i falsifikate koji se odnose na prekrajanje povijesti ovog medija i njegovog djelovanja. Važno je da Mostar i Mostarci, kao i svaka ozbiljna institucija koja se bavi historijom, obrazovanjem, kulturom i medijima, imaju ovakvog svjedoka u svojim vitrinama jer živimo u okruženju gdje se falsificira prošlost'', naglasila je Ajvaz.

O knjizi je govorila i Maja Burić, dugogodišnja članica kolektiva Radio Mostara.

''Vrlo vrijedna knjiga koja je zahtijevala jako puno posla. Znam koliko se Sanel, zaista, zauzeo da na najbolji mogući način predstavi ovu fotomonografiju, da skupi sav mogući materijal da bi ona ugledala svijetlo dana. U toj fotomonografiji je i period kada smo mi bili dio Ratnog studija Mostar, odnosno kasnije Radio Mostara, pa Radio-televizije Mostar i to nas sve vrati u to, ne baš tako lijepo, vrijeme. Kad vidim ove fotografije na kojima je meni nepunih 16 godina kada sam zakoračila u Ratni studio Mostar i naprosto izgovorila da želim da budem novinar, mada tad nisam ni znala zapravo šta to znači, to je jedan sjajan podsjetnik za sve generacije, da se vidi da i u tom najtežem vremenu, taj medij, Radio Mostar je zapravo bio sve. I sa ove distance, gotovo 30 godina nakon toga, teško je objasniti koliko je značio i šta je predstavljao Radio Mostar. Sanel je jednom prilikom kazao, 'napravio sam fotomonografiju od postanka do nestanka Radio Mostara' i taj nestanak je nažalost jedna velika tuga za sve građane Mostara koji su se navikli da čuju glasove sa tih talasa'', zaključila je Burić.

Foto: PR / Predstavljanje fotomonografije Sanela Kajana

Osim Ajvaz i Burić, promotori knjige bili su i Senada Malanović, te Šemsudin Zlatko Serdarević.

Naredni sadržaj u okviru ''Mostarskog ljeta'' na rasporedu je u petak, 29.7., u Centru za kulturu Mostar u 20 sati, a bit će promovirani zbornici radova i časopisa Instituta za povijest Univerziteta u Sarajevu: zbornik radova ''Uloga i značaj Gazi Husrev-bega u historiji Bosne i Hercegovine'', zbornik radova ''Prijelomne godine bosanskohercegovačke prošlosti'' i časopis ''Prilozi Instituta za historiju br. 50''. Promotori će biti mr. Amir Džinić, dr. Sedad Bešlija i dr. Dženita Sarač-Rujanac.

Kopirati
Drag cursor here to close