Nedjelja Caritasa

Kardinal Puljić: Središte Caritasa jeste u obitelji

Kultura / Flash | 10. 12. 2016. u 08:08 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu Nedjelje Caritasa u BiH, koju Katolička crkva u Bosni i Hercegovini obilježava na treću nedjelju došašća, 11. prosinca 2016., u petak, 9. prosinca u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu upriličena je konferencija za novinstvo na kojoj su govorili predsjednik Caritasa Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, i ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević. Konferenciju je animirao djelatnik Caritasa BiH gosp. Miroslav Valenta.

Kardinal Puljić pozdravio je sve nazočne medijske djelatnike te istaknuo da se Nedjelja Caritasa obilježava upravo u predbožićnom vremenu, u ozračju ljubavi, kako bi svi snažnije prihvatili „svoju djelatnost u ljubavi“. Istaknuo je da u svojoj ovogodišnjoj poslanici na Nedjelju Caritasa u svojstvu predsjednika Caritasa BiH govori o ljubavi koja se najbolje nauči u obitelji.

„Tu je zapravo središte Caritasa, u obitelji, a nema se mogućnosti ljubiti ako se ne poštuje život, ako se ne prihvaća život. To je Isusova riječ: 'Što god učiniste jednom od ove najmanje braće, meni učiniste'. Zapravo, želimo čovjeku vratiti, kako papa Franjo često ponavlja, tu nježnost i tu ljubav prema životu. Ako ljudi nemaju tog osjećaja prema životu, onda ne možemo govoriti o ljubavi. U ovoj morbidnoj situaciji, ne samo od rata, nego od raznih ideologija, u čovjeku se ubija taj osjećaj vrednovanja života i to gnijezdo obiteljsko, gdje čovjek raste u svim dimenzijama, a najvažnija je dimenzija u ljubavi. Doživjeti roditeljsku ljubav, doživjeti život s braćom i sestrama, kako bi danas-sutra mogao ući u društvo kao čovjek je zapravo učiti se živjeti kao ljudsko biće. Interes za drugoga, to je zapravo Caritas", kazao je kardinal Puljić pojašnjavajući da Caritas nije samo humanitarna djelatnost već i čin vjere prema Isusu i prema čovjeku. Napominjući da u medijima rijetko prolaze pozitivne priče, pozvao je novinare da u svom poslu promiču humanitarnu djelatnost kako bi „liječili ovo morbidno ozračje koje vlada nametnutom ideologijom ili politikom“.

Obraćajući se medijskim djelatnicima ravnatelj Knežević istaknuo je da je Nedjelja Caritasa središnji dan uprisutnjivanja Caritasa na svim razinama u Katoličkoj crkvi na prostoru BiH.

Pojasnivši da riječ „Caritas“ označava kršćansku ljubav prema čovjeku, podsjetio je da je ova institucija pod različitim imenima djelovala na nedavnim ratom zahvaćenim područjima, osobito u opkoljenom Sarajevu, kao i u teškim situacijama u Banjoj Luci i Mostaru kao i u drugim područjima BiH. Novinare je upoznao i s preustrojem Caritasa BiH spomenuvši da je u proteklom razdoblju ta institucija pod imenom Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine djelovala kroz tri nad/biskupijska Caritasa, a da danas pod imenom Caritas BiH djeluje kao nacionalni Caritas jer pokriva prostor jedne države. Dodao je da je javnosti upućena poruku da pomažući rad Caritasa pomažu svima, bez obzira na narodnost ili vjersku pripadnost, jer „širina katoličkog srca je tako velika da želi svima pomoći“.

Potom je prikazan krati film o djelovanju Caritasa na sprječavanju prirodnih katastrofa i nepogoda kao i na saniranju posljedica, osobito u razdoblju 2015. i 2016. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close