Centru za kulturu Mostar

Nakon Sarajeva: Izložba „Progovara(j)mo” Muzeja ratnog djetinjstva gostuje u Mostaru i Beogradu

Izložba je u cijelosti posvećena, ali i ko-producirana s preživjelima i djecom rođenom zbog rata, te za cilj ima da ukaže na višestruke probleme s kojima se ove osobe suočavaju.
Kultura / Flash | 18. 09. 2021. u 17:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srpnju 2021. godine, Muzej ratnog djetinjstva predstavio je u Sarajevu privremenu izložbu „Progovara(j)mo“ („Speaking Out”), a ove jeseni javnost će moći posjetiti ovu izložbu u Mostaru (20. 9. 2021. godine) i Beogradu (2. 10. 2021. godine), te saznati više o iskustvima žena koje su kao djeca i mlade osobe preživjele ratno seksualno nasilje, kao i djece rođene zbog rata u BiH.

Izložba je u cijelosti posvećena, ali i ko-producirana s preživjelima i djecom rođenom zbog rata, te za cilj ima da ukaže na višestruke probleme s kojima se ove osobe suočavaju. Posjetitelji izložbe imat će priliku vidjeti radove preživjelih nastale metodom mapiranja tijela, osobne predmete djece rođene zbog rata, kao i isječke iz videosvjedočenja preživjelih i djece.

Izložba u Mostaru bit će postavljena u Centru za kulturu Mostar (ul. Rade Bitange 13) i otvorena od 20. do 27. rujna. Ulaz je besplatan, a zainteresirani mogu posjetiti izložbu svaki dan od 11 do 19 sati.

Predstavljanje izložbe „Progovara(j)mo” u Endžio HAB-u u Beogradu od 2. do 8. listopada dio je tematskog tjedna posvećene problemu seksualnog nasilja u ratu, a koja se provodi u okviru projekta „Jačanje glasova žena pogođenih ratnim seksualnim i rodno zasnovanim nasiljem na Zapadnom Balkanu”.

U implementaciji ovog projekta sudjeluju Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija, Viva Žene Tuzla, Medica Zenica, Medica Djakova, Kosovski centar za rehabilitaciju žrtava torture, Autonomni ženski centar i Žene u crnom Srbija, uz podršku Medica Mondiale, Engagement Global i Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ).

Muzej ratnog djetinjstva i partneri pozivaju javnost da posjeti izložbu „Progovara(j)mo” i na taj način iskaže podršku svim osobama koje su preživjele ratno seksualno nasilje i djeci rođenoj zbog rata.

Izložba je producirana u suradnji s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Udruženjem Zaboravljena djeca rata, Fondacijom Krila nade, Udruženjem Psiholab, te uz podršku Britanskog veleposlanstva u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close