Kulturni projekt

Hrvatsko proljeće s dvjema predstava gostuje u Kreševu i Fojnici

Kultura / Flash | 14. 04. 2016. u 12:56 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kulturni projekt "Hrvatsko proljeće Središnje Bosne" ovoga se vikenda nastavlja dvjema predstavama u Fojnici i Kreševu.

U Fojnici će u petak, 15. travnja gostovati Hrvatsko narodno kazalište s predstavom "Kajališni sat" u Domu kulture s početkom u 19 sati dok će u Napretkovoj dvorani u Kreševu dan poslije (16. travnja) također u 19 sati biti izvedena komedija "Rodijaci".

Komedija ''Kajališni sat'' svojim je sadržajem primjerena podsjećanju kako je to biti glumac u vremenu u kojem živimo. Napravljena je prema poznatoj drami ''Kazališni sat" Jasena Boke koju je Hrvatsko narodno kazalište Mostar premijerno izvelo prije gotovo 20 godina.

Dok je ''Kazališni sat" jedan veseli didaktički komad o tome kako nastaje kazališna predstava, predstava ''Kajališni sat'' s podnaslovom "Biti ili ne biti", progovara i o svojevrsnom kajanju što je njihov životni poziv gluma, u vremenu kada su oni koji rade ovaj posao u nezavidnoj poziciji. Svi koji rade a ne znaju kad će biti plaćeni za svoj rad, prepoznat će se u ovoj zabavnoj priči.

U predstavi igraju: Sanda Krgo-Soldo, Robert Pehar, Dragan Šuvak, Jelena Kordić i Velimir Pšeničnik-Njirić

U Komedija Petra Miloša ''Rodijaci'' gastarbajteri prepričavaju svoje prve dane u ''tuđini'' i na duhovit način oslikavaju vrijeme u kojem živimo i razdoblje rata koje je iza nas, kao i događaje iz ''gastarbajterskog'' života koji je blizak i poznat svima.

Odličan i duhovit tekst aktualan i danas, od prve scene kod gledatelja izaziva smijeh koji ne prestaje dok se zavjesa ne spusti.

U predstavi glume članovi Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara, Miro Barnjak i Velimir Pšeničnik Njirić.

Hrvatsko proljeće Središnje Bosne ove godine se održava u 12 općina pod koordinatorskom palicom Glorie Lujanović i Irene Mrnjavac dok je organizator projekta Županijski odbor Mladeži HDZ BIH Županije Središnja Bosna.

Sponzori: Općina Kiseljak, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo obrazovanja, znanosti kulture i sporta ŽSB, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBIH, predsjedatelj Sabora ŽSB, Ministarstvo financija ŽSB, Općina Kreševo, ŽO HDZ BIH ŽSB, Sarajevski kiseljak, Elektroprivreda HZ HB, HT Eronet, Penik company Kiseljak, Ceste company Kiseljak, Multimediaprint, Mix company, Boreas Kreševo.

Kopirati
Drag cursor here to close