Žurnal

Gutić dobitnik europske nagrade za priču o Davidu Dragičeviću

Nagrade za najbolje istraživačke priče u 2018. dobitnicima je dodijelio zamjenik šefa delegacije Europske unije u BiH Khaldoun Sinno.
Kultura / Flash | 18. 09. 2019. u 14:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinar Magazina Žurnal Amarildo Gutić dobitnik je prve nagrade Europske unije za najbolje istraživačke priče u 2018. godini za priču ''Država protiv Davida''.

Drugu nagradu dobio je novinar Semir Mujkić za serijal tekstova o korupciji u javnim nabavkama, dok su treću nagradu dobili Renata Radić Dragić i Mubarek Asani za serijal priča o borcima protiv boračkih udruženja.

Nagrade za najbolje istraživačke priče u 2018. dobitnicima je dodijelio zamjenik šefa delegacije Europske unije u BiH Khaldoun Sinno.

Ovogodišnje nagrade se odnose na istraživačke radove objavljene od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. godine koji obrađuju teme iz oblasti slobode izražavanja, vladavine prava, transparentnosti, zloupotrebe položaja, korupcije i nepoštovanja osnovnih ljudskih prava.

Žiri za EU nagradu čine medijski stručnjaci, urednici, članovi akademske zajednice i zaslužni novinari. Nagradni fond za Bosnu i Hercegovinu za 2019. godinu (za dostignuća u 2018. godini) iznosi 10.000 eura. Prva nagrada je 5.000, druga 3.000, a treća 2.000 eura.

Zamjenik šefa delegacije Europske unije u BiH Khaldoun Sinno je u izjavi medijima kazao  da je ovo treći put da dodjeljuju nagrade, a počeli su 2017. godine. Napomenuo je da je ovo projekt koji se odnosi na cijelu regiju zapadnog Balkana.

''Vrlo je jasno da stanje sloboda medija u ovoj zemlji nije onako kako mi to želimo da bude. To je vrlo jasno izneseno i u mišljenju Europske komisije i dodatno obrazloženo u analitičkom izvještaju koji je pratio mišljenje'', naveo je Sinno.

Po njegovim riječima, i dalje je vrlo jasno da je prisutan politički pritisak na novinare.

Video: Film "Država protiv Davida"

''Mi želimo da tog pritiska nema, želimo puno veće slobode medija, ali to treba da prati i veća odgovornost novinara. U tom smislu pozivam sve da pročitaju analitički izvještaj u kojem je vrlo jasno obrazloženo sve ovo što sam naveo'', kazao je Sinno.

Dodao je da je današnji događaj doprinos Europske unije slobodi medija, napominjući da su dodijeljene nagrade za tri novinara, odnosno organizacije koji su dali svoj doprinos istraživačkom novinarstvu.

Istaknuo je da su se svi nagrađeni novinari bavili temama koje su vrlo aktuelne u javnoj diskusiji.

Dobitnik prve nagrade Amarildo Gutić je kazao da je neupitno da je priča o ubojstvu Davida Dragičevića bila u fokusu tijekom cijele prošle godine i privukla je pažnju redakcije Žurnala, te da je on prihvatio zadatak da uradi tu priču.

''Bio bih sretniji da ne postoje priče kao što je ubojstvo mladića Davida Dragičevića, kao i ubojstvo Dženana Memića, ali na žalost postoje pojedinci iz policijskih, tužiteljskih struktura koji umjesto da rade svoj posao da štite prije svega sve građane, oni štite ubojice koje su ubile Davida, a to rade ili zbog straha ili zbog korumpiranosti. Naš je zadatak bio da ukažemo na to da njegova smrt nije slučajnost, da nije samoubojstvo, nego da se iza toga krije nešto drugo'', kazao je Gutić.          

Kopirati
Drag cursor here to close