SMART

FOTO | Autor prve stolačke fotomonografije Marko Raguž: ''Srce mi je k'o Hrgud''

Za mali jubilej, pet godina održavanja, SMART Festivala održana je promocija fotomonografije mladog stolačkog umjetnika.
Kultura / Flash | 01. 08. 2021. u 14:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

San svakog fotografa koji se krene baviti fotografijom je da jednog dana javnosti predstavi svoju fotomonografiju u kojoj će biti izložene sve fotografije sa motivima koje su njemu bile inspiracija.

Tako je i sa Markom Ragužom, čovjekom koji je ove godine izdao svoju prvu fotomonografiju pod nazivom ''Priča napisana svjetlom''. Umjetnost njegovih fotografija prepoznali su brojni specijalizirani fotografski časopisi. Nagrađivan je u Beogradu, Rijeci, a njegove su fotografije uvrštene u Nikonovih najboljih 100 fotografija u posljednjih 100 godina na Balkanu.

Za mali jubilej, pet godina održavanja, SMART Festivala održana je promocija fotomonografije mladog stolačkog umjetnika.

O Stocu su napisane mnoge priče i pjesme o svim njegovim prirodnim i povijesnim elementima, o svemu po čemu je Stolac poznat, pa je Marko opet donio sve poznate činjenice na jedan zaista dojmljiv način.

Članovi Udruge građana ''Inicijativa'' Stolac odlučili su promociju ove fotomonografije održati pod otvorenim nebom na nekropoli stećaka Radimlja upravo zato što je Radimlja jedan od osnovnih Markovih motiva.

Stolac kroz četiri godišnja doba

Koncept same knjige je jako zanimljiv jer je urađen po godišnjim dobima. Kroz četiri godišnja doba prikazuju se motivi Stoca i ova fotomonografija počinje fotografijama ljeta.

Većina fotografija bazirana je na prirodi i kulturnoj baštini, a na samo nekoliko fotografija nalaze se ljudi, odnosno djeca koja igraju nogomet i biciklist koji je slučajno prolazio dok je autor fotografirao.
Marko ističe da mu je nakon predstavljanja fotomonografije srce kao Hrgud.

''Jako sam sretan i drago mi je što je toliki broj posjetitelja bio ovdje na Radimlji, što su došli podržali moj rad i promociju prve fotomonografije. Poslužit ću se izrekom ljudi iz Stoca – srce mi je zaista k'o Hrgud.

Fotomonografija se radi više od 15 godina i završena je već davno. Sada imamo dosta bolji i reprezentativnijih fotografija ali ovo je prva fotomonografija Stoca i svaka sljedeća neće biti blizu ovoj. Iz svakog godišnjeg doba imam barem tri omiljene fotografije, ali sve ostale su posebne i drage. Veliku zahvalu za ovu knjigu moram izraziti Zdravku Terkešu jer je on uradio koncept knjige, grafičko oblikovanje, napisao predgovor, tekst i zaslužan što je ova fotomonografija ugledala svjetlo dana'', poručio je Marko Sliko Raguž nakon predstavljanja svoje prve fotomonografije.

Na upit kada bi mogli očekivati drugu fotomonografiju Marko odgovara: ''Na drugom izdanju fotomonografije radimo već neko vrijeme. Sada smo uzeli čitavu regiju Hercegovine, mogu vam samo reći da će fotografije biti posebne. Ono što ja želim raditi u budućnosti jeste imati čitavu biblioteku ovih knjiga i želim se isprofilirati u tom smjeru. Cilj mi je raditi reprezentativne knjige svoje zemlje jer smatram da je to dobar način i doprinos zemlji, ali i da tako promoviram kulturna i prirodna blaga kojih u ovoj zemlji ima previše'', zaključio je Raguž.

Osim Marka govorili su Zdravko Terkeš i Miro Raguž

Prekrasnu ljetnu večer na nekropoli stećaka Radimlja svojim izlaganjem upotpunili su Zdravko Terkeš, redatelj, kinematograf, scenarist i renesansni čovjek te Miro Raguž, stolački grafički dizajner i jedan od najboljih grafičkih dizajnera u državi.

Prvi je govorio Terkeš koji ističe kako je monografija bila 'isprovocirana' Markovom ljubavi prema gradu i fotografiji.

''Svaka fotografija koju je Marko napravio primoravala nas je da se sve one objedine u jednu zbirku odnosno knjigu i fotomonografija nam se činila kao jedino ispravno rješenje. Drago mi je što smo ''Priču napisanu svjetlom'' uspjeli izbaciti iz Stoca. Volim ovu knjigu zvati malo veća 'Pozivnica u Stolac' koja se prožima na 128 stranica. Velika većina fotografija ima svoj naslov, a to smo uradili zato što Markove fotografije zaista govore više od 1000 riječi'', kazao je Terkeš.

Osim riječi hvale za ovog mladog umjetnika, Miro Raguž je nastavio u tom tonu, ali je nasmijao publiku sa nekoliko kritika.

''Prokomentirao sam skoro pa svako godišnje doba, ali ono što Marku neću oprostiti je to što je u ovu fotomonografiju stavio fotku u kojoj u Stocu ima snijega. Do sada sam ljudima govorio da ne znam skijat zato što kod nas u Hercegovini nikad ne pada snijeg, ali evo Marko me demantirao. Ja se ne mogu pomirit sa činjenicom da je zaista to uradio, ali priznajem ovako javno da je fotografija izvrsna. Marka stalno viđam sa fotoaparatom, a njegova djela, držeći većinu vremena fotoaparat u rukama, prikazana su u ovoj knjizi ispred vas'', kazao je Miro Raguž.

Kroz fotografije piše priču o Stocu

Monografija je napisana jezikom kojim se njezin autor najbolje koristi – jezikom svjetla, kompozicije i boje, jezikom fotografije. Nekoliko stotina stranica monografije ispunjeno je vrhunskim fotografijama te dobro poznatim, ali i izrazito zanimljivim nepoznatim informacijama o kulturnim, povijesnim ili prirodnim znamenitostima općine Stolac.

Fotomonografija ''Priča napisana svjetlom'' ujedno je i prvi izdavački projekt Udruge građana ''Inicijativa'' Stolac čiji je član Marko Sliko Raguž.

U glazbenom dijelu večeri nastupili su Ema i Ivan.

Podsjećamo: Nakon streetart radionice i promocije fotomonografije, SMART Fest završit će se u nedjelju, 1. kolovoza kada će za sve prisutne svirati Vinko Ćemeraš&Talvi Tuuli i Who See.

Koncert počinje u 21 sat, a na Vama je da dođete i plešete uz najpoznatije hitove navedenih izvođača.

 

Kopirati
Drag cursor here to close