Imenica

Dronom iznad ilirske gradine kod Stoca

Prema riječima dr.sc.Gorana Glamuzine koji je upućen u gradine s ovog područja - radi se o fenomenalnom videu snimljenim dronom.
Kultura / Flash | 20. 02. 2022. u 07:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na odličnom video snimku napravljenom iz drona, snimljena je veličanstvena ilirska gradina zvučnog imena 'Imenica' koja se nalazi na spektakularnoj poziciji iznad upečatljivog kanjona Bregave. Video ne snimio klub zaljubljenika u planinarenje i biciklizam Šarafanje.

Općenito se može reći kako su snimci iz zraka prapovijesnih ilirskih gradina, izuzev općepoznatog Daorsona, na ovim područjima pravi raritet, čak i u susjednoj Dalmaciji te Crnoj Gori, dok izuzetak predstavlja Istra koja na YouTube platformi ima mnoštvo videa iz zraka od tamošnjih prapovijesnih gradina kao što su Monkodonja, Picugi i druge.

Ova veličanstvena ilirska gradina koja se nalazi jugozapadno od Stoca, po svemu sudeći pripada svojevrsnim Protodaorsima, odnosno precima Daorsa iz brončanog doba. Gradina je upečatljiva po svom arhitekturnom sustavu prstenastih masivnih bedema koji imaju očuvane portalne ili ulazne koridore kao masivne monumentalnije podzidane sekcije na sjevernim dijelovima.

Ipak između svih osobitosti koje krase fenomenalnu gradinu, najupečatljiviji je njen očito izrazito važan i savršen geostrateški položaj u sklopu čitavog zapadnijeg stolačkog područja.

Ovaj snimak iz zraka to sasvim jasno i pokazuje. 

Kopirati
Drag cursor here to close