Osam numera

Divanhana objavila Quarantine EP!

Izdanje ovog veoma neobičnog muzičkog mozaika, snimljenog većinom u kućnoj atmosferi s mobitelima, donosi 8 numera, mahom sevdalinki, ali i autorskih pjesama pomenutog sastava.
Kultura / Flash | 03. 11. 2020. u 12:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački bend Divanhana koji je, fantastičnim koncertom u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, krajem veljače na velika vrata najavio početak nove koncertne turneje, spriječen je uslijed posljedica pandemije da istu realizira, što je svakako sudbina većine umjetnika širom Bosne i Hercegovine, regije ali i svijeta.

Ipak, Divanhana nije prestala sa svojom misijom širenja sevdaha, te su skromno, vrijedno i u kontinuitetu svojoj publici poklanjali vrsne karantin izvedbe nekih od najljepših sevdalinki s ovih prostora.

Na koncu su se odlučili da sve te izvedbe sakupe na jednom mjestu objavljivanjem Quarantine EP na sve popularnijoj muzičkoj platformi Bandcamp.

Izdanje ovog veoma neobičnog muzičkog mozaika, snimljenog većinom u kućnoj atmosferi s mobitelima, donosi 8 numera, mahom sevdalinki, ali i autorskih pjesama pomenutog sastava.

Ako želite da kupovinom albuma zajedno sa bendom Divanhana planetarno širite sevdah, isti možete preuzeti na idućem linku.

Za najavni single novog karantin izdanja odabrali su pjesmu “Oj curice” snimljenu s kolegicom Danicom Krstić, s kojom su i ranije objavili pjesmu “Voće rodilo”:



"U 2020. godini svu našu dragu raju širom dunjaluka zadesio je ozbiljan kijamet, koji nas jedno izvjesno vrijeme distancira jedne od drugih te udalji od svih onih dragih mjesta gdje smo zajedno znali stvarati magiju. Shodno tome odlučismo se da, daškom sevdaha, unesemo barem mrvu svjetlosti u svakodnevno sivilo koje se spustilo među nas. Kako se tijekom pandemije mnogi članovi našeg malog kolektiva zadesiše u šest različitih gradova drage nam domovine, jedini način da zajedno sevdišemo, u ovoj novonastaloj situaciji, bio je da uz malu pomoć tehnologije sklopimo par izvedbi za vas, a vala i nas. Svako iz svog kutka; notu po notu, riječ po riječ, stih po stih", izjavili su iz benda Divanhana.

Divanhana će pomenuto izdanje promovirati i koncertno, gdje će upravo zvučnu sliku koju donosi karantin izdanje prenijeti na koncertne scene širom naše zemlje. Prvi koncerti koje najavljju su već početkom novembra i to 4.11. u Centru za kulturu u Travniku, nakon čega slijede koncerti 6.11. u Živinicama, 7.11. u Tuzli, 09.11. u Žepču, 11.11. u Banovićima, 12.11. u Zavidovićima, 13.11. u Konjicu, te mnogim drugim gradovima naše zemlje.

Svi koncerti će biti održani u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama i preporukama koje nalaže Krizni stožer.

Više informacija o daljim koncertnim aktivnostima benda možete pratiti na službenoj Facebook stranici ili web stanici benda www.divanhana.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close