40. sjednica Povjerenstva

''Povijesni urbani krajolik Sarajevo'' postao nacionalni spomenik

Održana 40. sjednica Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika
Kultura / Flash | 03. 11. 2020. u 10:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Povijesni urbani krajolik Sarajevo“ proglašen je nacionalnim spomenikom BiH, na četrdesetoj sjednici Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika, koja je održana je 02.11.2020. godine.

Predsjedatelj Povjerenstva Radoje Vidović i članovi Goran Milojević i prof. dr. Amir Pašić donijeli su odluku o proglašenju.


''Različitost iskaza na relativno malom prostoru, naglašena prirodnim smještajem grada u uskoj kotlini duž rijeke Miljacke, te i danas jasno uočljiva isprepletenost materijalnog i nematerijalnog naslijeđa, uvjetovala je neophodnost prepoznavanja gradske jezgre kao povijesnog urbanog krajolika. Uža gradska jezgra Sarajeva još je 1997. godine upisana na UNESCO Tentativnu listu svjetskog naslijeđa kao jedinstveni simbol univerzalne multikulturalnosti - trajno otvoren grad'', navodi se u prioćenju Povjerenstva.

Prostor je, također, do donošenja konačne odluke Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika, bio upisan na Privremenu listu nacionalnih spomenika kao Gradska ambijentalna cjelina Sarajevo.

''Na prostoru nacionalnog spomenika povijesni urbani krajolik Sarajeva nalazi se 87 dobara koja su prethodnim odlukama Povjerenstva proglašena nacionalnim spomenicima, te šest dobara upisanih na Privremenu listu nacionalnih spomenika.

Na prostoru zaštitnog pojasa povijesnog urbanog krajolika nalaze se još 24 dobra koja su prethodnim odlukama proglašena nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine, te jedno dobro upisano na Privremenu listu nacionalnih  pomenika'', priopćeno je.

Sve ranije predmetne odluke Povjerenstva ostaju na snazi. Odlukom za povijesni urbani krajolik utvrđene su mjere zaštite usmjerene na očuvanje naslijeđa i prostora kao i njegovog održivog razvoja. Odluka o proglašenju “Povijesnog urbanog krajolika Sarajevo“ nacionalnim spomenikom BiH, urađena je na temelju Načela i smjernica za očuvanje nacionalnih spomenika, i dokumenata UNESCO-a koji tretiraju predmet krajolika.

Na 40. sjednici, Povjerenstvo je donijelo odluku o proglašenju graditeljske cjeline – Stara džamija u Turiji, općina Lukavac, nacionalnim spomenikom.

Pored toga, članovi Povjerenstva usvojili su izmjene i dopune ranije donesenih odluka za sljedeće nacionalne spomenike:

- Povijesna građevina - Napretkova palača (Zgrada Hrvatskog kulturnog društva "Napredak"; Napretkov Zakladni dom), u Titovoj 56 u Sarajevu;

-  Graditeljska cjelina – Crkva sv. Vinka Paulskoga u Sarajevu nacionalnim spomenikom BiH.

Navedene izmjene i dopune već postojećih odluka odnose se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite sukladno trenutnom stanju ovih dobara.

Kopirati
Drag cursor here to close