Festival književnosti

Darko Dodig najavio ovogodišnji Festival Poligon

Gosti “Poligona” su Semezdin Mehmedinović, Josip Mlakić, Senka Marić, Andrija Škare, Danilo Lučić i drugi.
Kultura / Flash | 03. 10. 2019. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Festival književnosti “Poligon” održat će se od 10. do 13. listopada u Mostaru.

Gosti “Poligona” su Semezdin Mehmedinović, Josip Mlakić, Senka Marić, Andrija Škare, Danilo Lučić i drugi.

Programski sadržaji će se odvijati na više lokacija i u raznim prostorima:

Četvrtak, 10.10.2019.god u 20 sati Mala scena HNK - svečano otvaranje i prvi literarni dvoboj na Poligonu, dvojice,slobodno bi se moglo reći,trenutno najplodonosnijih pisaca u BiH.

"Čvrsto držim, kako neće samo mostarska publika, u velikom broju doći u HNK - svi ste pozvani, uz malo upozorenje,kako ima samo 105 sjedećih mjesta! No, onima koji budu stajali, Poligon će se odužiti vrhunskim gastro i glazbenim užitkom na after partyu

Svojevrsna posebnost,ono što čini razliku i to pozitivnu, kad se želi usporediti Poligon s ostalim sličnim festivalima,jest njegova obimnost i prostranost...nije li s pravom Poligon.

Naime, što želim istaknuti, u petak, 11.10.2019.god pod sloganom "Donosimo knjigu đacima na klupe“ imamo predavanja: Katja Grcić u OŠ Petar Bakula, Andrija Škare u Gimnaziji fra Grga Martić, Russ Litten u UWC, Danilo Lučić (Četvrta OŠ).

Program za taj dan se nastavlja večernjim programskim sadržajem pod sloganom "čitateljima knjiga u ruke" počinje u 20 sati Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača - prostor Galerije, gdje će Katja Grcić, Andrija Škare i Russ Litten svojim nastupom, približiti se publici, govoreći: tko su, s čim se poistovjećuju, koliko je bitan neki predložak, ako ga imaju, za njihovo djelo...Dakako i u interakciji s publikom podijeliti svoje dojmove o samom Poligonu... Za partyjanere iz publike prava adresa je cafe CoCo LoCo.

Nastavljamo, zadržavajući isti tempo u obimnosti i prostranosti: u subotu, 12.10.2019.god, Senka Marić, Danilo Lučić u svima nam dobro poznatom prostoru Pozorišne kafane u zgradi NP-Mostar, svojim će izlaganjem predstaviti sebe i svoje djelo i pokušati odgovoriti na pitanja publike, posebice će biti zanimljivo čuti Mostarku Senku Marić kako odgovara na pitanja svojih sugrađana...Nisam siguran...možda po prvi puta u ovakvom izdanju?. Ono što mi posebno teško pada, no, kako moja razvratnost vapi za partyjima, ne mogu a da Vas ne pozovem i na party, te iste večeri, dodao bih komentar na uspjeh zabave, gostiju od prošle godine: vinil for ever, for everyone, koji je puštao DJ Profesor...

Poslastica za kraj, književna i hip hop rapsodija za odjavu s Poligona: zatvaranje-nedjelja, 13.10.2019.god točno u podne, Studentski dom-prostor Cafea gdje nastupaju svi gostujući književnici pod sloganom "Na Poligonu najbliže ste knjizi" uz glazbenu pratnju, po prvi puta u ovakvoj izvedbi-hip hop dvojac "SOVE".

Kako ne bih ostao dužan Vašim cijenjenim čitateljima, dozvolite par riječi o temi ovogodišnjeg Poligona. Niti jedan mali narod, pa ni Bošnjaci, niti Srbi a pogotovo danas Hrvati, koji žive i nastanjuju prostor BiH, ne mogu opstati bez svojih nacionalnih i kulturnih institucija. Rukovodeći se time, Poligon je odlučio da progovori o najosjetljivijoj temi identitetu, točnije IDENTITETU MEĐU NAMA!.

Vjerujem kako tema identiteta dominira, na više razina, posebice u javnim razgovorima i raščlanjivanjima onoga, na koji način i kako se koristi s njime i za čiju korist?!. Svjedoci smo, svakodnevne zaluđenosti identitetom, koji se povlači po prizemnim kafanskim obračunima...Zar ne?

I za kraj, predstavio bih Vam mali tim koji stvara mogućnosti kako bi se Poligon dogodio: direktor festivala Mirko Božić, moja malenkost ima najlakšu ulogu - producenta i kao koordinator zadužen je Danijel Puvača", kaže nam producent festivala Darko Dodig.

Kopirati
Drag cursor here to close