Gostovanje

Danska pjesnikinja Pia Tafdrup u Sarajevu

Kultura / Flash | 24. 04. 2017. u 07:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od najpoznatijih danskih pjesnikinja Pia Tafdrup gostuje 26. travnja u Sarajevu. Posjetu Pie Tafdrup glavnom gradu BiH inicirala je književnica i prevoditeljica sa danskog Milena Rudež koja će predstaviti gošću.

Ovo će biti njeno drugo pjesničko druženje sa sarajevskim ljubiteljima poezije, nakon “Sarajevskih dana poezije” 2008., ali ovaj put sa vlastitom knjigom “Riječi putuju” u izdanju “Kuće poezije” iz Banjaluke. Inicijativa je podržana zahvaljujući SPKD-u Prosvjeta Sarajevo i prof. Milici Kajević koja će biti moderator večeri.

Nastup Pie Tafdrup će obogatiti duhovnim pjesmama oktet Sloge pod rukovodstvom Stefana Mojsilovića. Poetska večer će se održati u Prosvjeti, ul. Sime Milutinovica 1, u srijedu, 26.travnja 2017. u 19 sati.

Pia Tafdrup rođena je 1952. u Kopenhagenu. Debitirala je knjigom poezije “Kad nastane rupa na anđelu” (1981.). Nakon objavljivanja treće zbirke “Unutrašnja zona” (1983.), danski književni kritičar Poul Borum proglasio ju je najznačajnijim pjesnikom mlade generacije. Pripadala je generaciji osamdesetih, tzv. divljoj ili pank generaciji koja je bila u opoziciji prema danskoj poeziji sedamdesetih godina za koju je karakterističan stih nastao prijelomom proznog teksta. Ipak se Pia Tafdrup izdvajala od svoje generacije i nalazila inspiraciju u poeziji stranih pjesnika, prije svih Rilkeu i Celanu, kao i Gunnaru Ekelöfu, švedskom modernom pjesniku.

Pia Tafdrup je objavila dvadesetak pjesničkih zbirki, od kojih je najpoznatija “Kraljičina kapija” (1998.) za koju je dobila prestižnu književnu nagradu Nordijskog savjeta 1999. Za svoju poeziju dobila je i druga danska i strana odlikovanja i nagrade. Član je Danske akademije od 1989., a bila je član Europske akademije poezije od 2009. do 2011. Pjesme su joj prevedene na tridesetak stranih jezika u antologijama, časopisima i vlastitim knjigama poezije, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close