Otac modernog stripa

Crtač stripa koji je zaslužan za izraz 'žuto novinarstvo'

Godine 1894. njegov najpoznatiji lik, The Yellow Kid, prvi put se pojavio u časopisu Truth. Izraz za tabloidno novinarstvo, yellow press, potječe od Outcaultovog Yellow Kida...
Kultura / Flash | 14. 01. 2023. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Meeting Benches / Richard Felton Outcault (14. siječnja 1863. – 25. rujna 1928.)

Na današnji dan prije 160 godina, 14. siječnja 1863. u Lancasteru, Ohio, rođen je Richard Felton Outcault, pionir modernoga stripa.

Ovaj američki strip crtač i scenarist tvorac je likova iz stripova The Yellow Kid i Buster Brown, zahvaljujući kojima je stekao reputaciju oca modernog stripa.

Outcault je od 1878. do 1881. pohađao školu dizajna Sveučilišta McMicken u Cincinnatiju. Godine 1889. postao je tehnički crtač za Thomasa Alvu Edisona.

U njegovo ime otišao je na Svjetsku izložbu u Parizu 1889., gdje je iskoristio priliku da dovrši svoje umjetničko usavršavanje. Godine 1890., po povratku u Sjedinjene Države, počeo je crtati stripove za časopise kao što su Truth i Judge.

Godine 1894. njegov najpoznatiji lik, The Yellow Kid, prvi put se pojavio u časopisu Truth. Iste godine preselio se u New York World Josepha Pulitzera radi stalnog zaposlenja.

Video: Images Of The Yellow Kid

Njegov se serijal tamo nastavio pod naslovom Hoganova aleja sa žutim klincem, isprva u malom formatu i crno-bijelo, ne izazivajući veću pozornost.

Sve se promijenilo kada je serija objavljena na cijeloj stranici i u punom koloru – s jarkožutom spavaćicom protagonistice koja se posebno ističe.

Uspjeh serije doveo je do brzog porasta naklade New York Worlda, što nije promaklo Williamu Randolphu Hearstu, koji je odmah angažirao Outcaulta za veći honorar u New York Journalu.

Spor između ta dva lista rezultirao je time da je Pulitzer zadržao pravo vlasništva nad Hoganovom uličicom, a strip je objavio Hearst pod naslovom The Yellow Kid.

U engleskom jeziku izraz za tabloidno novinarstvo, yellow press, potječe od Outcaultovog Yellow Kida, bolje reći od sukoba dvojice izdavača novina. Tiskovni rat i smicalice oko Outcaultovih usluga rezultirali su izrazom "žuto novinarstvo" za senzacionalno i beskrupulozno objavljivanje sadržaja.

Preminuo je 25. rujna 1928. u Flushingu, New York.

Video: Buster Brown 1905 R.F. Outcault Pranks color comics large old book wonderful
Kopirati
Drag cursor here to close