Akcija čišćenja

Čapljinci poručili nadležnima: Počnite se brinuti o starom mostu u Klepcima

Kultura / Flash | 21. 04. 2017. u 11:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velikom akcijom čišćenja područja u blizini starog mosta u Klepcima, odnosno Mustajbegovog mosta, Čapljinci su danas poručili nadležnima kako je vrijeme da se prestane sa praksom ignoriranja ovog zaštićenog spomenika.

Naime, Mustajbegov most u Klepcima stariji od od Starog mosta u Mostaru, a upravo na osnovu ovog mosta građen je mostarski Stari most.

Ipak, briga institucija prema ovom mostu je na najnižoj razini, posebice Povjerenstva za zaštitu spomenika u čijoj je on nadležnosti.

Most se već godinama raspada, nadležni ne čine ništa po tom pitanju, a nebriga je tolika da su iz mosta počela rasti drveća. Međutim, tko god je pokušao očistiti područje oko mosta, Zavod za zaštitu spomenika oglasio bi se upozorenjem da se ništa ne smije dirati u blizini od 200 metara od ovoga mosta.

Predstavnik udruge eko futura Počitelj Darel Kapetanović danas je zajedno sa kolegama sudjelovao u akciji čišćenja mosta u Klepcima.

''Na inicijativu iz OSCE-a Aida mi smo oformili grupu udruženja u Čapljini sa ciljem promoviranja međuetničke suradnje ,te problema okoliša i slično, tako da smo se htjeli prvom akcijom predstaviti javnosti sa problemom podizanja svijesti u vezi klepačkog mosta. Sutra imamo drugu akciju koja je u organizaciji Turističke organizacije Čapljinka gdje mi organiziramo jelo i piće u Počitelju kao i obilazak kulturno povijesnih objekata. Što se tiče klepačkog mosta, mislim da je zapostavljen od institucija ali smo dobili dozvolu za čišćenje u krugu od 200 metara od sredine spomenika tako da je akcija u biti da se podigne svijest o samoj zaštiti ovih spomenika'', rekao je Kapetanović za Bljesak.info.

Tajnica turističke organizacije apljinka Katja Stojić poručila je kako su se odlučili za čišćenje ovog spomenika kako bi ukazali na nebrigu institucija o ovom mostu.

''Mi smo se odlučili za akciju čišćenja ovog prirodnog okruženja nacionalnog spomenika iz razloga što je ove godine 500 godina postojanja ovog mosta. Nastojimo tako barem za Dan planete zemlje obilježiti i nekako uključiti građane kako bi se trebali ponašati te kako bi ubuduće trebali djelovati u akcijama, ne samo za Dan planeta zemlje nego i drugim danima.

Nadam se da će ova akcija čišćenja biti tradicionalna svake godine i planiramo sutra nastaviti ovu akciju obilježavanja Dana planeta zemlje. Kontaktirali smo Zavod za zaštitu spomenika i dobili smo odobrenje da možemo čistiti prirodno okruženje oko mosta, ali da most ne smijemo dirati, samo možemo raditi u drugoj zoni, odnosno 200 metara od sredine mosta pod stručnim nadzorom ili arheologa ili povjesničara umjetnosti koji će nadzirati radove. Očekujemo od nadležnih od Zavoda za zaštitu spomenika da napokon nešto učine po ovom pitanju da restauriraju most jer most je u jako lošem stanju nije nimalo reprezentativan za turiste'', poručila je Stojić za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close