U čast Maka Dizdara

Bogat program manifestacije ''Slovo Gorčina'' u Stocu

Kultura / Flash | 07. 08. 2017. u 11:47 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Stocu je trenutno u tijeku manifestacija Slovo Gorčina koja traje do petka, 11. kolovoza 2017., a prethodna dva dana protekla su u znaku obilježavanja 100. godišnjice od rođenja Maka Dizdara, obilježavanju 85. godišnjice od rođenja Alije Isakovića i pjesničkoj večeri gosta-pjesnika Hadžema Hajdarevića.

U subotu je u Šarića kući održana promocija Kamenog spavača – posljednjeg i definitivnog izdanja. Na promociji su govorili Gorčin Dizdar, Alija Pirić te Sanjin Kodrić.

Rad Fondacije u čast Maku

Gorčin Dizdar je ukratko naveo aktivnosti Fondacije Mak Dizdar koja kroz cijelu ovu godinu različitim programima obilježava 100. godišnjicu od rođenja Maka Dizdara. Posebno se osvrnuo na objavljeno izdanje Kamenog spavača te istaknuo da je u pripremi kritičko izdanje sabranih djela Maka Dizdara.

Također je naglasio je da će u listopadu na Makov rođendan u Sarajevu biti upriličena i međunarodna znanstvena konferencija o Makovo djelu. Alija Pirić je svoje izlaganje posvetio nadahnutoj i zanimljivoj analizi pjesme Gorčin, dok je Sanjin Kodrić ukazao na tri različita izdanja Kamenog spavača, te u kratkim crtama pokušao objasniti s kojim su se sve problemima susretali prilikom pripreme ovoga izdanja.

Nagrada 'Mak Dizdar'

U subotu navečer publika je na Radimlji uživala u briljantnom recitalu i interpretaciji Makovih stihova u izvedbi Hasije Borić, a nakon toga dodijeljena je i nagrada Mak Dizdar mladim pjesnicima. Prvu nagradu je osvojila Aleksandra Jovičić, druga nagrada je dodijeljena Amaru Stefanoviću, dok je treća nagrada otišla u ruke Kenana Kundalića.

Okrugli stol o Isakoviću

U nedjelju, je u jutarnjim satima održan okrugli sto o liku i djelu Alije Isakovića, još jednog znamenitog Stočanina. Na okruglom stolu su govorili Hadžem Hajdarević koji se prisjetio svojih druženja s Alijom Isakovićem i ukazao na značaj njegovog književnog rada. Alija Pirić je naglasio u svom izlaganju modernost u izrazu i formi Isakovićevog djela. Dijana Hadžizukić je govorila u pripovijetkama i putopisima Alije Isakovića, dok je Almir Bašović naglasio značaj dramskog opusa Alije Isakovića. Edim Šator se u svom izlaganju osvrnu na lingvistički rad Isakovića te ukazao na njegova najznačajnija djela.

U večernjem terminu je u Šarića kući otvorena i izložba ''Mak Dizdar – prvih 100. Godina'' koju su pripremili Fondacija Mak Dizdar i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti iz Sarajeva. Izložbu je svečano otvorio Gorčin Didzar koji je u kratkim crtama objasnio kako je tekao cijeli proces od ideje do pripreme izložbe.

Večer poezije

Večer je završena recitalom poezije gosta-pjesnika Hadžema Hajdarevića. On je na kraju u svom obraćanju publici rekao kako mu je iznimna čast i veliko zadovoljstvo što se našao među pjesnicima kao što su Ćiril Zlobec, Skender Kulenović, Oskar Davičo, Gustav Krklec i mnogi drugi koji su također na Slovu Gorčina imali svoje večeri poezije.

Program na Slovu Gorčina se nastavlja i u ponedjeljak. Tako će u 18:30 biti upriličena promocija knjige Selme Raljević: ''Faulkner i Selimović su bili ovdje'', a nakon toga u 20:00 u Šarića kući će biti otvorena izložba gosta slikara Džeke Hodžića pod naslovom ''Slikana antologija 40+''. Večer će biti završena koncertom Divanhane u 21:00 na Staroj tepi, priopćeno je.

Podsjetimo, Slovo Gorčina ove godine traje sedam dana, a publika će imati priliku uživati u bogatom programu do petka 11. kolovoza 2017.

Kopirati
Drag cursor here to close